Stevenen we af op een tekort aan camembert?

Stevenen we af op een tekort aan camembert?

Dat Camembert bij veel mensen in de smaak valt, is nogal een understatement. Elk jaar worden er in Frankrijk zo'n 360 miljoen cirkelvormige stukken van de witte schimmelkaas verkocht. Maar slechts een klein deel daarvan, zo'n 4 miljoen stuks, hebben een authenticiteitszegel.

De Camembert de Normandie, the real deal met andere woorden, moet op een bijzonder trage manier gemaakt worden. De lekkernij wordt gemaakt van rauwe, ongefilterde melk, en die moet op zijn beurt afkomstig zijn van Normandische koeien. Die dieren mogen bovendien alleen gras en hooi eten van lokale weides.

Grote versus kleine kaasmakers

Het probleem is dat veel grote kaasmakers de kleine kaasboerderijen opkopen. Zij wilden gepasteuriseerde melk gebruiken in plaats van de rauwe variant en stapten met die eis naar de rechtbank. Uiteindelijk kregen ze ongelijk van de regering.

Het resultaat? Er zijn steeds minder boeren die de witte schimmelkaas op de authentieke manier maken, en de grotere bedrijven produceren een gelijkaardige variant zonder kwaliteitslabel.