Steven Van Gucht waarschuwt: «Gebeurt jammer genoeg regelmatig kort na vaccinatie»

Viroloog Steven Van Gucht benadrukt dat mensen die nog maar één vaccinprik gehad hebben, tijdens de eerste twee weken daarna nog niet beschermd zijn tegen het coronavirus. Het gebeurt immers vaak dat mensen na een eerste inspuiting alsnog besmet raken.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Van Gucht ving de persconferentie van Sciensano aan met goed nieuws. De vaccinatiecampagne loopt immers zeer goed en dat zien we aan de cijfers. Toch moeten we voorzichtig blijven. “Meer en meer mensen worden beschermd door het vaccin en bovendien wijzen alle gegevens erop dat de vaccins een goede bescherming geven tegen alle gekende varianten. Dat is goed nieuws en het stelt ons gerust dat we stilaan het ergste van de pandemie achter ons kunnen laten. We volgen momenteel de weg naar beneden, maar de vraag blijft of we onderweg nog een bobbel gaan tegenkomen. Sommige modellen voorspellen immers nog een opstoot van de ziekenhuisopnames indien het aantal contacten tussen mensen te snel stijgt in verhouding tot de uitrol van de vaccinatiecampagne. Vergeet niet dat de vaccinatiecampagne nog steeds in volle gang is en bij volwassenen zal deze ten vroegste in de loop van augustus afgerond zijn”, klinkt het.

Niet meteen beschermd

Mensen die gevaccineerd worden, moeten echter na hun eerste prik oppassen. Zeker de eerste twee weken erna. Heel wat mensen gaan ervan uit dat ze dan al beschermd zijn, wat niet het geval is. “We horen jammer genoeg regelmatig van artsen dat mensen het coronavirus krijgen kort na vaccinatie. Dit komt omdat de eerste dosis van het vaccin pas een bescherming geeft ten vroegste twee tot drie weken na de inspuiting. Dat wil zeggen dat wanneer u besmet wordt tijdens die eerste twee weken na de eerst inenting, u nog niet kan rekenen op een bescherming door het vaccin. Het is alsof u nog niet gevaccineerd bent. Uw afweer moet nog rijpen en heeft minstens twee weken nodig om in paraatheid te komen. Blijf dus voorzichtig in die eerste weken na uw eerste inenting. Bovendien geldt ook voor de meeste vaccins dat ze pas een optimale bescherming geven na de tweede dosis. Dit is in het bijzonder belangrijk voor de bescherming tegen afwijkende varianten, denk maar aan de Zuid-Afrikaanse, maar ook de Indisch variant”, waarschuwt hij.

Besmetting vermijden

Alle vaccins werken goed, ook tegen afwijkende varianten, maar we moeten ze dus tijd geven. “Vermijd dus een besmetting in die eerste twee tot drie weken na de vaccinatie en geef het vaccin de kans om uw afweer te trainen. Beperk dus uw dichte contacten, spreek vooral buiten af en hou afstand. Zo kan u een besmetting vermijden, ook in die eerste cruciale weken na de vaccinatie”, besluit hij.