Steven Van Gucht: "Het coronavirus gaat niet verdwijnen, dus je laat je best vaccineren"

Steven Van Gucht: "Het coronavirus gaat niet verdwijnen, dus je laat je best vaccineren"

Sommige mensen twijfelen nog om zich te laten vaccineren. Viroloog Steven Van Gucht heeft meegegeven dat het verstandiger is om je te laten vaccineren dan dat niet te doen, ook al ondervinden sommige mensen bijwerkingen van het vaccin. “Van het vaccin is bewezen dat het veilig en werkzaam is. Het houdt u uit het ziekenhuis. Die effecten zien we nu reeds duidelijk bij de alleroudsten en de allerzwaksten. Mogelijk zijn er vervelende reacties zoals spierpijn, hoofdpijn of lichte koorts één tot twee dagen na de spuit. Paracetamol kan helpen om deze neveneffecten te verlichten, maar deze reacties zijn meestal mild en gaan voorbij.”

Loterij

“Ondertussen werden wereldwijd meer dan 300 miljoen mensen gevaccineerd tegen Covid zonder onverwachte neveneffecten. We weten ook uit meer dan honderd jaar ervaring met andere vaccins dat nevenreacties meestal vroeg optreden. Eén tot twee dagen na de injectie, af en toe enkele weken na de injectie, maar niet na langere termijn. Dit is in groot contrast met het virus. Van het virus is zeker bewezen dat het langdurige klachten kan geven, ook bij jonge en gezonde mensen. Vele studies spreken van minstens 10 procent van de besmettingen die aanleiding geven tot langdurige klachten. We weten dat het virus mensen in het ziekenhuis kan doen belanden. Dat is het geval voor 7 procent van de gekende besmettingen. En we weten dat het virus mensen kan doden. Dat is het geval in 1 procent van de besmettingen. Dat percentage ligt nog een heel pak hoger bij de alleroudsten en gelukkig een stuk lager bij de jongsten. Dat neemt niet weg dat het virus voor de meesten mild is, maar wie wil er meedoen aan deze loterij?”, klinkt het.

Zonder vaccinatie vroeg of laat coronabesmetting

Hij benadrukt dat mensen die zich niet laten vaccineren, vroeg of laat besmet zullen worden. “Wie zich niet laat vaccineren, zal heel waarschijnlijk vroeg of laat besmet worden met dit virus. Dit virus gaat niet verdwijnen. Dit blijft circuleren en het is heel waarschijnlijk dat de meeste mensen in de komende maanden of jaren besmet zullen worden met het virus, zeker als ze niet gevaccineerd zijn. De kans op ernstige complicaties kan u juist vermijden door u te laten vaccineren”, besluit hij.