Steun voor Trump brokkelt verder af

Steun voor Trump brokkelt verder af

Symptomatisch voor de toenemende isolatie van Trump is dat zelfs de oerconservatieve nieuwszender Fox News er niet in geslaagd is om ook maar één Republikeinse politicus te vinden die bereid was om de president te verdedigen voor de camera's.

«Republikeinen hebben er doorgaans nochtans geen probleem mee om op Fox News Channel te verschijnen», verbaasde presentator Shepard Smith zich.

Adviesraden ontbonden 

Trumps uitspraken dat «beide kampen schuld treft» na de dodelijke aanrijding van Heather Heyer door een extreemrechtse actievoerder, worden niet alleen binnen de eigen Republikeinse rangen veroordeeld. Ook het bedrijfsleven distantieert zich steeds feller.

Zo zag Trump zich genoodzaakt om twee belangrijke economische adviesraden op te doeken nadat tal van CEO's beslist hadden om op te stappen. Dat was de voorbije dagen onder meer het geval voor de bedrijfsleiders van 3M, Campbell Soup Company en Under Armour.

Ook Tim Cook, de grote baas van Apple, mengt zich in het debat. «Wat in Charlottesville is gebeurd, past niet in ons land», schrijft hij in een mail aan het personeel. «Haat is een kanker en vernietigt alles op zijn pad als het niet beteugeld wordt.»

Leger distantieert zich

Eenzelfde boodschap valt te rapen bij het Amerikaanse leger, waar generaal Joseph Dunford zich tijdens een bezoek aan Peking uitsprak over de zaak. «Ik kan jullie krachtig en ondubbelzinnig zeggen dat er geen plaats is voor racisme en onverdraagzaamheid in het Amerikaanse leger en de Verenigde Staten in hun geheel», klonk het.

Dunford, die de hoogste functie binnen het Amerikaanse leger bekleedt, schaart zich zo achter eerdere reacties van de top van de Amerikaanse luchtmacht en marine.