Sterrenregen trekt deze week over ons land

Meteorietenzwerm Geminiden trekt naar jaarlijkse gewoonte rond deze tijd over ons land, iets wat voor veel natuurspektakel zorgt. De komende dagen kan je na middernacht een enorme hoeveelheid aan vallende sterren zien.
door
Lennart
Leestijd 1 min.

Liefhebbers van het maken van een wens blijven deze week beter een moment langer op. Een meteorietenzwerm zal immers voor een gigantische hoeveelheid vallende sterren zorgen. Weerman Frank De Boosere maakt gewag van 60 duikelende sterren die op het hoogtepunt te zien zullen zijn.

Voorwaarde is wel dat de weersomstandigheden meewerken, wat momenteel weinig waarschijnlijk lijkt, en dat je je ergens bevindt waar luchtvervuiling geen roet in het eten gooit. “In onze verstedelijkte regio is de luchtvervuiling zo groot dat als je vijf sterren per uur kan spotten, je tevreden mag zijn”, vertelt De Boosere. “En dat is lang niet alles. Het wordt de komende nachten zwaar bewolkt. In de nacht van woensdag op donderdag maak je iets meer kans om iets te zien”.

Ook de stand van de maan zal waarschijnlijk het zien van het natuurgeweld bemoeilijken. "In december gedraagt de maan zich tegenover de aarde zoals de zon in de maand juni: ze staat lang en hoog aan de hemel te blinken. Je kan de komende nachten letterlijk de krant lezen bij het maanlicht", legt de weerman uit. "Niet bepaald bevorderlijk om naar de sterrenhemel te kijken."