'Stek je Plant' en maak je eigen urban jungle

'Stek je Plant' en maak je eigen urban jungle

Zelf heb ik al een hele plantenverzameling opgebouwd en dat voelt een beetje als een verslaving. Hoe meer je er hebt, hoe meer je ervan wil. Bijna elke week geef ik toe aan mijn verlangen en kom ik terug van de markt met een nieuwe aanwinst. Want ja, dat hoekje is nog wat kaal en die plank kan echt wel wat groens gebruiken. De kosten van al dat verzamelen tellen al snel op, maar wat moet een mens anders?

'Stek je Plant'

Op Instagram spot ik mijn redding in nood. De Amsterdamse plantblogger Mama Botanica heeft een eigen boek uitgebracht: 'Stek je Plant'. Inclusief zeer Instagramwaardige foto's. Hoewel ikzelf een echte plantenliefhebber ben, is er nog wat werk aan de winkel wat betreft groene vingers. Zonder begeleiding mijn planten vermeerderen is er daarom nog niet van gekomen, want ik wil geen (extra) dode plant op mijn geweten hebben. Maar met wat uitleg erbij zou het wel moeten lukken, dus ik ben dan ook enthousiast wanneer het boek in de brievenbus valt.

Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken. Mama Botanica geeft uitleg over de verschillende stekmethodes, ze vertelt wat er zoal mis kan gaan met je plant... en achteraan vind je een heel volledig overzicht van de verschillende plantensoorten en hoe je die moet stekken. Zowat elke plant in mijn toch wel uitgebreide verzameling staat erin, dus mijn vingers kriebelen om aan de slag te gaan.

Foto Camille Van Puymbroeck

Aan de slag

Op een luie zaterdagmiddag is het dan zover. Voor het stekken heb je eigenlijk bizar weinig nodig: bloempotten en/of vazen, potgrond, water, eventueel wat zand en een scherp mes. Ik blijk alles in huis te hebben, dus dat is al een leuk begin. Ik besluit om niet helemaal los te gaan en beperk me voorlopig tot twee planten: mijn geliefde rubberplant (genaamd Paola) en Pompidou, de Monstera Deliciosa. Ik snij wat, vul enkele vazen met water en tien minuutjes later is de klus geklaard. Volgens 'Stek je Plant' zijn dit - uiteraard - twee langzame groeiers, dus op het resultaat is het nog even wachten. Ongeduldig als ik ben, check ik dagelijks of mijn stekjes al hebben geworteld, en na een week verschijnen inderdaad de eerste wortels.Voor nu is het experiment alvast geslaagd.

'Stek je Plant' kost 27,95 euro en kan je online of in de winkel kopen.