Steeds meer Walen steken taalgrens over voor een job

Steeds meer Walen steken taalgrens over voor een job

Als we de typische moppen over onze zuiderse landgenoten moeten geloven, komen Walen enkel uit hun zetel om te gaan stempelen. Maar in 2016 werden 16.699 vacatures in Vlaanderen ingevuld door werkwilligen uit Wallonië. Uit de cijfers die Vlaams parlementslid Emmily Talpe (Open Vld) bij de minister van Werk opvroeg, blijkt dat dat er in 2014 nog 13.498 waren. Dat is een stijging met 23% in twee jaar tijd.

"Moeten in Wallonië zoeken"

Muyters ziet in de toename een gevolg van de positieve resultaten die de Vlaamse economie kan voorleggen. "De stijging komt er onder meer door de krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt", verklaarde de minister in de Gazet van Antwerpen. "De werkloosheid in Vlaanderen daalt nu al meer dan een jaar. Daardoor zijn er minder nieuwe arbeidskrachten beschikbaar en moeten bedrijven ook in Brussel en Wallonië gaan zoeken."

Versterkte samenwerking

"Bovendien is de samenwerking tussen de VDAB in Vlaanderen en de tegenhanger Forem in Wallonië sterk verbeterd", vervolgt de minister. "VDAB en Forem sturen elkaar meer vacatures door. En er is bij elk van die organisaties één persoon aangeduid die verantwoordelijk is voor het ingeven van de uitgewisselde vacatures in het systeem."

Ten slotte werd ook de manier van werken geharmoniseerd. De overheidsorganisaties noteren de vaardigheden die gevraagd worden voor een job nu ook op dezelfde manier. "Op die manier gaat er weinig tijd verloren met het vertalen van het Nederlands naar het Frans en omgekeerd", besluit de minister.