"Steeds meer politieke beïnvloeding FANC in dossiers kerncentrales, zegt audit"

"Steeds meer politieke beïnvloeding FANC in dossiers kerncentrales, zegt audit"

Oppositiepartij Groen heeft de hand kunnen leggen op een interne audit van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Uit die audit blijkt volgens de partij dat bij de nucleaire waakhond sprake is van ernstige disfuncties. "In het bijzonder bij de dossiers rond kerncentrales is er steeds meer politieke beïnvloeding", luidt het. Duitsland en Luxemburg vragen dat de 'scheurtjescentrales' Doel 3 en Tihange 2 opnieuw worden stilgelegd. Als reactie op die vraag die de Duitse milieuminister Barbara Hendricks vorige week als eerste stelde, wees de federale regering op de onafhankelijkheid van het FANC. Dat gaf vorig jaar de toestemming voor de herstart en liet na de Duitse kritiek nogmaals weten dat de centrales aan de strengste veiligheidsnormen voldoen.

"Vandaag lezen we zwart op wit in een audit dat die onafhankelijkheid op de helling staat", zegt Groen-Kamerlid Kristof Calvo. "De audit is vrij vernietigend en vraagt om dringende maatregelen om de werking van het FANC te verbeteren. Dit is uiteraard huiswerk voor het FANC, maar ook voor voogdijminister Jan Jambon (N-VA). Hij engageert zich veel te weinig voor de nucleaire veiligheid van onze burgers en bedrijven."

In de audit, die besteld werd door het FANC zelf, staat onder meer te lezen dat "er een indruk heerst dat de onafhankelijkheid van het Agentschap vis-à-vis de politieke en economische wereld geleidelijk vermindert". Medewerkers zouden zich afvragen of er wel degelijk altijd rekening wordt gehouden met hun werk en of de directie niet onder druk wordt gezet om bepaalde compromissen te sluiten - een opmerking die vooral voor de dossiers geldt die betrekking hebben op de kerncentrales. FANC-topman Jan Bens verdedigde zondag in De Zevende Dag nogmaals de veiligheidsanalyses van de nucleaire installaties.

Absoluut niemand trekt de expertise van het FANC in twijfel, staat verder in de audit. Maar "toch wordt het Agentschap niet erkend als een grote autoriteit met coherente acties die erin slaagt zich in het institutionele landschap van België te positioneren en duidelijk aan te geven welke richting het uitgaat". De onafhankelijkheid van het FANC wordt zelfs in vraag gesteld: het Agentschap "lijkt zwak en gevoelig aan politieke en economische invloed".

De groenen dringen aan op een snelle zitting van het subcommissie Nucleaire Veiligheid in de Kamer met het FANC en minister Jambon.

bron: Belga