Steeds meer mensen gebruiken drugs

Steeds meer mensen gebruiken drugs

Zondag is het werelddrugsdag. Meer dan ooit vraagt de problematiek om speciale aandacht, want het aantal druggebruikers wereldwijd is voor het eerst in zes jaar weer toegenomen. Niet verwonderlijk valt er ook een hoger aantal drugsdoden te betreuren.

Momenteel kampen meer dan 29 miljoen mensen met een drugprobleem. Dat zijn er twee miljoen méér dan vorig jaar, zo meldt het VN-bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC) dat in Wenen is gevestigd. Ook het aantal doden is gestegen in 2014: maar liefst 207.000 mensen zijn gestorven door drugsmisbruik.

Grote boosdoener is de harddrug heroïne. Vooral in Noord-Amerika is het gebruik gestegen, maar ook in Europa lijkt de verslavende drug een comeback te maken. Vroeger werd heroïne vaak via een injectie ingenomen, maar door de angst voor aids inhaleren de meeste gebruikers de damp van het verhitte poeder. Toch zijn ongeveer 1,6 miljoen heroïnegebruikers drager van het hi-virus.

Nochtans is vorig jaar de globale productie van opium, het basismiddel waaruit morfine en dan heroïne wordt gedistilleer, met 38% afgenomen. Die daling komt deels door een magere oogst in Afghanistan, maar het drugsrapport stelt dat de gedaalde productie geen gevolgen zal hebben op de heroïnemarkt. De voorbije jaren is immers extreem veel opium geproduceerd.

Het cocaïnegebruik is de voorbije twee jaar onveranderd gebleven, maar de trafiek ervan kent een hausse in Oost- en Zuid-Oost-Azië. Ook de productie van coca neemt toe, zo vermoedt het VN-bureau. Ook wordt gewaarschuwd voor nieuwe synthetische drugs op de markt. De zogenoemde designerdrugs worden vaak verkocht als ‘legal highs'. Vorig jaar werden 75 nieuwe substanties ontdekt, ten opzichte van 66 het jaar voordien.

Het UNODC publiceert zijn jaarlijkse rapport aan de vooravond van de ‘Internationale antidrugsdag'. Die werd door de Verenigde Naties vastgelegd op 26 juni. Sinds 1988 wordt er op werelddrugsdag aandacht geschonken aan de vele negatieve gevolgen van drugsgebruik en de strijd tegen illegale drugshandel.