Steeds meer jongeren laten zich testen op chlamydia

Steeds meer jongeren laten zich testen op chlamydia. Dat blijkt uit cijfers van de Christelijke Mutualiteit (CM). Chlamydia is de meest vastgestelde seksueel overdraagbare aandoening (soa). Omdat heel wat jongeren niet weten dat ze de ziekte hebben, lanceert de CM maandag een campagne.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

In 2012 lieten net geen 11.000 mannen en vrouwen tussen 18 en 25 jaar zich testen op chlamydia (cijfers CM-leden). Vijf jaar later zijn er dat bijna 18.000, een stijging met maar liefst 63 procent. «Het aantal jongeren dat zich laat testen, neemt toe, maar nog altijd zijn er heel veel die niet weten dat ze chlamydia hebben», waarschuwt Griet Speeckaert, experte gezondheidsbevordering bij CM.

Verreikende gevolgen

«En dat is wel degelijk een probleem», zegt ook Sandra Van den Eynde van het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa. «Zonder behandeling kan de aandoening ernstige complicaties veroorzaken, zoals ontsteking van het baarmoederslijmvlies, de eileiders of eierstokken bij vrouwen of bijbalontsteking bij mannen. Bovendien wordt chlamydia heel makkelijk doorgegeven bij onbeschermd seksueel contact. Net daarom is het zo belangrijk om je te laten testen, indien je onbeschermd seksueel contact had.» Wie chlamydia heeft, raakt daar makkelijk vanaf met antibiotica.

Beter voorkomen dan genezen

Chlamydia voorkomen kan door veilig te vrijen. CM daarom een campagne die zich richt op studenten. Samen met Sensoa en Durex deelt CM dit najaar op heel wat studentenlocaties in totaal 40.000 condooms uit. «Als gezondheidsfonds vinden wij het belangrijk om jongeren te wijzen op de risico's van onveilige seks», gaat Griet Speeckaert verder. «Met een condoom kan je chlamydia voorkomen. En deed je het toch zonder, laat je dan testen zodat je de soa niet doorgeeft.»