STAYCATION. Fiets terug in de tijd op het Limburgse Kolenspoor

STAYCATION. Fiets terug in de tijd op het Limburgse Kolenspoor

De fietstocht vertrekt aan aan het voormalig treinstationnetje in Asch (‘As'), zo'n 8 kilometer van Genk. Nu is het stationsgebouw weliswaar keurig gerestaureerd en huist er een gezellige taverne met het perron als terras, maar eigenlijk is dit een prachtig stukje erfgoed. Van hieruit vertrokken de mijnwerkers langs het ‘Kolenspoor' of spoorlijn 21B richting de mijnen van Waterschei, Winterslag en Eisden. Met de sluiting van de mijnen in 1988 verdween ook het treinverkeer en werd het Kolenspoor omgetoverd tot een groen wandel- en fietspad.

Naast het station vind je al je eerste uitkijkpunt. Daar staat immers een boortoren die de eerste Limburgse steenkoolontginning in As in 1901 door André Dumont symboliseert. Nog voor je op je fiets springt, kan je hier alvast je kuiten trainen met de 132 trappen. Op 32 meter hoogte krijg je als beloning voor het klimmen een mooi panorama van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het enige Nationaal Park in België telt maar liefst 6.000 hectare aaneengesloten natuur.

Varen door de Maasvallei

Terwijl je richting Dilsen-Stokkem fietst, ontdek je een andere kant van Limburg: de Maasvallei, een walhalla voor fietsliefhebbers dat je langs ongerepte natuur, uitgestrekte landschappen en enkele charmante dorpjes voert.

Het Maascentrum De Wissen vertelt je niet alleen over de belangrijkste rivier in de streek, je kan er ook stoppen voor een bijzondere break. Met een fluisterboot ga je het water van de Oude Maas op. Dankzij de elektrische bootjes glijd je geruisloos over het water zonder de natuurlijke bewoners te storen. Je legt aan in het unieke natuurgebied Kerkeweerd, waar je op de uitkijktoren van een spectaculair uitzicht op het RivierPark Maasvallei geniet.

Wandelen tussen de bomen

Vandaar trek je verder naar Maasmechelen. Niet om te shoppen in het bekende Maasmechelen Village, wel om het Kruinenpad te verkennen. De naam verraadt het al: het 181 meter lange Kruinenpad loopt tussen de boomtoppen als een echte luchtbrug in het mijnverzakkingsgebied. Vanop dit unieke spoor ben je de bevoorrechte getuige van de merkwaardige gevolgen van mijnverzakkingen. Verder begeef je je op hetzelfde niveau als alle fladderende vogels en zoemende insecten. Hier kom je ogen te kort!

Picknicken in Connectera

Het hoogtepunt van deze fietstocht is zonder twijfel Connectera, een van de zes toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Het gebied rond de voormalige mijnterrils van Eisden vormt nu een natuurgebied dat uitblinkt in vergezichten. De steenkoolmijn draaide 25 jaar geleden nog op volle toeren, vandaag de dag is de natuur er in volle ontwikkeling en leiden wandelpaden naar de groene terrils waar je kan picknicken met zicht op het water en de schachtbok kan beklimmen.