Stations Brouckère en Beurs worden gerenoveerd en krijgen fietsparking

Stations Brouckère en Beurs worden gerenoveerd en krijgen fietsparking

De (pre)metrostations Beurs en De Brouckère in hartje Brussel krijgen een grondige facelift. De focus ligt op toegankelijkheid, veiligheid, verlichting en netheid. Bovendien krijgen beide stations ook grote en beveiligde fietsparkings. De werken aan Beurs starten op 20 april en moeten tegen de zomer 2018 afgerond zijn, die aan De Brouckère zijn al bezig en worden in de herfst 2018 afgerond. Het totale prijskaartje bedraagt meer dan 20 miljoen euro, dat door het Brussels gewest betaald wordt. De werken in het station Beurs starten met het verwijderen van asbest. Nadien wordt de mezzanine van het metrostation aangepakt. Er komt een grote hoofdtoegang en een lift voor personen met beperkte mobiliteit en voor kinderwagens. De veiligheid en het veiligheidsgevoel van de reizigers wordt verbeterd door in te zetten op netheid, camerabewaking, sanitaire voorzieningen en voldoende verlichting. De bestaande kunstwerken van Paul Bury en Paul Delvaux zullen beter tot hun recht komen in het vernieuwde metrostation.

"Bovenop de renovatie komt er een grote, veilige fietsenparking in het station met plaats voor 800 fietsen. Naast de fietsparking wordt ook een fietspunt met herstelplaats voorzien," zegt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet. Aan de renovatie hangt een kostenplaatje van 9,3 miljoen euro. Het station blijft doorheen de hele werf toegankelijk.

Het (pre)metrostation De Brouckère moet de toegangspoort worden van de autovrije zone. Tot aan de zomer wordt nog gewerkt aan de waterdichting van het station. Het volledige station zal klaar zijn in de herfst van 2018. Er wordt een nieuwe ingang voorzien op de hoek van het Muntplein en de Schildknaapstraat, geïntegreerd in het Muntcentrum. Ook De Brouckère zal over een beveiligde fietsparking, met plaats voor 480 fietsen, beschikken die toegankelijk wordt vanaf de kruising van de Jacqmain- en Adolf Maxlaan. Net als bij Beurs komt er een fietspunt. De renovatie van metro- en premetrostation De Brouckère kost 11 miljoen euro. Ook hier blijft het station gedurende de hele werf toegankelijk.

bron: Belga