Station Brussel-Centraal organiseert digitale bijscholingen

Station Brussel-Centraal organiseert digitale bijscholingen

Slechts vier op de tien werknemers beschikken vandaag over de juiste digitale vaardigheden. "BeCentral wil mensen van alle leeftijden, met of zonder diploma, een plek bieden om zich verder te ontplooien en klaar te maken voor morgen", zegt Baudouin de Troostembergh, ceo van BeCentral.

Het collectief richt zich vooral op mensen met slechts beperkte digitale vaardigheden, voor wie de instapdrempel bij andere initiatieven vaak te hoog is. Er wordt evenmin inschrijvingsgeld gevraagd. “Talent en motivatie geven de doorslag, veel meer dan diploma's of geld”, aldus voorzitter Rodolphe Verhaegen.

Digitale hub

Het project krijgt een plaats in een leegstaande ruimte van maar liefst 2.000 vierkante meter, die zich in het treinstation Brussel-Centraal uitstrekt over twee verdiepingen. Daar komen vanaf maart digitale labs, les- en ontmoetingsruimtes. Dit najaar al moet het project volledig operationeel zijn.

Op het eerste niveau moet het een komen en gaan worden van de vele mensen die dagelijks in het station passeren, met korte projecten, zoals workshops. Langere projecten van twee maanden tot een jaar komen op de tweede verdieping.

Toekomst

"De digitale evolutie is iets waarvoor we niet bang moeten zijn. We moeten ze omarmen en mee vorm geven", zegt minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld). In de toekomst zou het project verder moeten uitbreiden en voor iedereen toegankelijk worden. "Scholen zouden er naartoe kunnen voor een digitaal bad, maar ook vijftigers kunnen zich voorbereiden op een carrièreswitch."