Star Wars: meer fictie dan science

Star Wars: meer fictie dan science

Een luidruchtige wereld

Explosies en gevechten tussen schepen: het Star Warsuniversum is zeer luidruchtig. Maar in het vacuüm van de ruimte kunnen geluidsgolven zich niet voortplanten. Er is materie nodig voor geluid. Het is echter duidelijk dat een stille Star Wars niet dezelfde impact zou gehad hebben op het publiek. Bovendien zouden explosieve wapens veel minder effectief zijn in de ruimte omdat ze, door de afwezigheid van lucht, geen verwoestende schokgolf kunnen veroorzaken.

De lightsaber

Licht is geen materie, het is dus onmogelijk dat de lightsabers botsen tijdens de gevechten. Licht verplaatst zich in een rechte lijn totdat het een obstakel raakt. In Star Wars hebben de lightsabers een beperkte lengte van ongeveer een meter. Bovendien zijn deze stralen in werkelijkheid onzichtbaar omdat ze buiten het spectrum vallen dat onze ogen kunnen waarnemen.

Lichtsnelheid en reactoren

Het is onmogelijk voor een materieel object met een massa om de lichtsnelheid te overschrijden. We kunnen er dichtbij geraken, maar ze nooit bereiken. De reactoren staan ook altijd aan, of het nu bij de Millennium Falcon of de schepen is die hem najagen. Maar ruimteschepen hebben geen constante voortstuwing nodig, alles wat ze nodig hebben is een eenvoudige impuls om vooruit te gaan. Dit is het principe van inertie: in de ruimte, waar geen wrijving is, is slechts een enkele impuls nodig om met een constante snelheid te bewegen.

De energie van de Death Star

In ‘A New Hope' zet de Death Star een ultrakrachtige laser in om de planeet Alderaan te vernietigen. Maar een planeet vernietigen vraagt een aanzienlijke hoeveelheid energie. Gezien de relatief beperkte omvang van de Death Star, is het onmogelijk dat ze zoveel energie bevat.

De robot BB-8

Volgens de NASA zou de nieuwe robot BB-8 geen kans maken om in de ruimte te bewegen. Met zijn ronde vorm zou het moeilijk zijn om te bewegen op niet volledig vlakke oppervlakken. Hoewel R2-D2 bepaalde eigenschappen heeft van de huidige robots, dan gaat de voorkeur van de NASA naar het antropomorfe aspect van C-3PO.

(mb)