Standbeeld van Lenin ruimt plaats voor Darth Vader

Standbeeld van Lenin ruimt plaats voor Darth Vader

In mei besliste de Oekraïense regering dat het komaf maakt met zijn communistische verleden. Alle Sovjetmonumenten moeten dus verwijderd worden uit het straatbeeld en plaatsnamen die verwijzen naar het communistische tijdsperk moeten veranderd worden. Enkel monumenten die verbonden zijn aan de Tweede Wereldoorlog mogen blijven.

Het standbeeld van Lenin, de eerste premier van de Sovjet-Unie, voor de Pressmash-fabriek in Odessa is geen uitzondering. De arbeiders en omwonenden hadden schoon genoeg van Lenin en wilden dat het beeld verdween. De lokale kunstenaar Alexander Milov had echter andere plannen. Hij nam het beeld onder handen en maakte er een eerbetoon van voor Darth Vader, de iconische slechterik uit Star Wars. In het hoofd van het standbeeld zit bovendien een router die gratis wifi voorziet.

A factory in Ukraine's Odessa remakes Lenin statue into Darth Vader https://t.co/tdPel1UNeB pic.twitter.com/KLJnwaAxnD

— Maria Antonova (@mashant) 22 oktober 2015

? ????? ??????? ????????? ????????? ????????? ???????? ????????? ??????, ??????? ???????? ?????????. ??????!!! pic.twitter.com/IQXWj1kxK5

— Feldman (@EvgenyFeldman) 22 oktober 2015

"Alles stroomt, alles is in beweging. Oude figuren worden vervangen door nieuwe en de wereld blijft draaien", filosofeert Semen Gorbunov, voorman van de fabriek, aan Dumskaya.

Het is niet de eerste keer dat Darth Vader opdaagt in Oekraïne. Eerder namen een aantal Darth Vaders deel aan de verkiezingen in Oekraïne, al mochten ze zelf niet stemmen als ze hun masker niet afnamen.