Stand van zaken voor start play-offs Jupiler Pro League

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na de dertigste en tevens laatste speeldag in de reguliere competitie in de Jupiler Pro League is het nog enkele weken wachten vooraleer de play-offs van start gaan. In tussentijd is er donderdag wel nog de terugwedstrijd van Anderlecht in de achtste finales van de Europa League tegen Shakhtar, op 20 maart de Bekerfinale tussen Bekerhouder Club Brugge en Standard, en op 29 maart de interland van de Rode Duivels tegen Portugal. In het eerste weekend van april barst het geweld in de play-offs volop los. De definitieve kalender voor Play-off I en Play-off II wordt pas maandag in de bondsgebouwen bekendgemaakt. In beide kampioenschappen verandert er in vergelijking met de vorige seizoenen niet veel, buiten het feit dat de winnaar van de reguliere competitie al minstens verzekerd is van een ticket voor de Europa League en dat de gele kaarten die de spelers pakten in de competitie, niet meer meetellen. In de play-offs volgt er wel al een schorsingsdag na drie gele kaarten. De top zes start na de halvering van de punten, oneven puntenaantallen worden daarbij naar boven afgerond, aan POI met heen- en terugwedstrijden. De winnaar kroont zich tot landskampioen en is volgend seizoen rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Champions League.

De nummers zeven tot en met veertien in het klassement gaan in POII aan de slag, elke club start daarin met nul punten. Play-off II wordt gespeeld in twee reeksen. In reeks A nemen de nummers 7, 9, 12 en 14 het tegen mekaar op, in reeks B staan de nummers 8, 10, 11 en 13 tegenover mekaar. In iedere reeks worden vervolgens heen- en terugwedstrijden gespeeld. De winnaars van beide reeksen spelen vervolgens in twee wedstrijden de finale, de winnaar daarvan neemt het tegen de nummer vier of vijf uit Play-off I op voor het laatste ticket voor de Europa League.

In vergelijking met de vorige seizoenen wordt er wegens de competitiehervorming geen Play-off III meer gespeeld. De rode lantaarn uit de reguliere competitie zakt rechtstreeks naar tweede klasse, die vanaf komend seizoen als eerste klasse B (1B) door het leven zal gaan. De plaats van de degradant in eerste klasse wordt ingenomen door de kampioen uit tweede klasse. Ook voor de nummer vijftien uit de reguliere competitie is het seizoen morgen al afgelopen. Om tegemoet te komen aan het verlies van inkomsten uit ticketverkoop bij wedstrijden, zorgt de Pro League voor een financiële compensatie.

Door de competitiehervorming bestaat het Betaald Voetbal vanaf volgend seizoen uit 24 ploegen: 16 clubs in D1A (Jupiler Pro League) en 8 clubs in D1B (2e nationale afdeling). 3e nationale afdeling en de Bevorderingen zullen worden vervangen door drie amateurafdelingen. De hoogste afdeling wordt D1 amateur, gevolgd door de afdelingen D2 en D3 amateur. De toekomstige D1 amateur omvat 16 clubs (Nederlandstalig en Franstalig) en zal bestaan uit de 9 dalers uit 2e nationale afdeling en de 7 stijgers uit de huidige 3e nationale afdeling (de eerste twee van beide reeksen en de drie winnaars van de eindronde).

bron: Belga