Staking in gevangenissen zoals verwacht goed opgevolgd

Staking in gevangenissen zoals verwacht goed opgevolgd

De 48 urenstaking bij de gevangenissen wordt goed opgevolgd. Dat zegt Gino Hoppe van de socialistische vakbond ACOD vanochtend. "Vandaag concentreren we ons vooral op de gevangenis van Merksplas, maar uit cijfers die ik heb ontvangen blijkt dat de actie zoals verwacht goed wordt opgevolgd", aldus Hoppe. "In Brussel is maar 7 of 8 procent komen opdagen, in Brugge is meer dan 90 procent van het dagpersoneel niet aan het werk."

De misnoegdheid is dan ook groot, zegt Hoppe. "We hebben een evaluatie gedaan van 5 jaar Geens, en daaruit blijkt dat wat de minister beweert, niet overeenkomt met de realiteit." De vakbonden willen met de actie dan ook een sterk signaal geven dat de minister van Justitie in de volgende legislatuur de zaken anders aanpakt.

Ook klaagt Hoppe de onveiligheid in de gevangenissen aan. "Ik veronderstel dat de man in de straat ervan uitgaat dat de gevangenissen veilig zijn en dat wie daar binnen zit niet naar buiten kan. Maar in sommige gevangenissen laat de beveiliging te wensen over", zegt de vakbondsman.

De vakbonden klagen onder meer het personeelstekort aan en de achterstand van de op te nemen vakantiedagen. De staking bij de gevangenissen begon gisterenavond om 22.00 uur en duurt tot woensdag 22.00 uur.

bron: Belga