Staking De Lijn: een derde van de chauffeurs is aan het werk

Staking De Lijn: een derde van de chauffeurs is aan het werk

Antwerpen

In de provincie Antwerpen zijn er grote regionale verschillen: in sommige stelplaatsen zijn er amper of geen chauffeurs uitgereden, in andere tot ongeveer de helft, klinkt het omstreeks 7.30 uur. In de Kempen rijdt ongeveer de helft van de bussen uit, in de regio Turnhout slechts een kwart. In het noorden van de provincie is ongeveer een derde uitgereden. In Mechelen houden reizigers best rekening met sterke hinder en ook in de stad Antwerpen rijden amper bussen en trams.

Limburg

In de provincie Limburg is globaal ongeveer een kwart van de eigen chauffeurs vrijdagochtend uitgereden. De hinder is groot op het stadsnet van Hasselt, en in de regio Hasselt en Sint-Truiden, zegt De Lijn omstreeks 7.30 uur.

Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen is er hinder op het hele net. In de hele provincie rijdt ongeveer een derde van de bussen, met ook hier grote regionale verschillen. In de regio rond Aalst zijn 4 op de 5 chauffeurs uitgereden, in de stad ongeveer 1 op de 3. In Oudenaarde rijdt ongeveer 40 procent van de stadslijnen en 70 procent van de streeklijnen. In Sint-Niklaas, zowel in de stad als in de streek, is ongeveer een derde van de chauffeurs aan de slag.

Op het Gentse stadsnet moeten reizigers rekening houden met een ernstige verstoring van de dienstregeling. Tramlijn 1 rijdt om de 15 minuten, tramlijn 4 om de 25 minuten en tramlijn 2 slechts om het uur. Er rijden ook beduidend minder stadsbussen: lijnen 5, 9 en 39 rijden om het half uur, buslijn 3 om de 20 minuten, buslijnen 6, 8, 17/18 en 38 rijden niet.

Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant is er veel hinder in de hele provincie, met het zwaartepunt in regio Dilbeek, het Pajottenland en alle buslijnen naar Brussel. Gemiddeld is slechts 1 chauffeur op de 10 aan de slag in de grote regio rond Brussel. Naar de luchthaven van Zaventem, in regio Leuven en de Druivenstreek lijkt een kwart van de chauffeurs aan het werk.

West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen is globaal een derde van de eigen chauffeurs uitgereden. Stadsnet Roeselare rijdt normaal. In Oostende is voorlopig slechts 10 procent uitgereden. De hinder op de kusttram is vrijdagochtend groot, net als op het stadsnet van Brugge.

Voor details over de hinder kunnen reizigers terecht op de haltepagina op de website, of in de app via het haltescherm opzoeken of hun rit rijdt. De Lijn waarschuwt dat ook de belbuscentrales vrijdag gesloten blijven. Klanten kunnen wel digitaal reserveren. Bepaalde belbusritten worden niet gereden, klanten met een reservatie werden donderdag al verwittigd. Ook de meeste Lijnwinkels blijven als gevolg van de staking gesloten.