Staking Brussels Airlines treft driekwart van de vluchten

Staking Brussels Airlines treft driekwart van de vluchten

Vooraf was aangekondigd dat de actie van de piloten waarschijnlijk driekwart van de vluchten zou annuleren. Die voorspelling blijkt vandaag uit te komen. Dat bevestigt de woordvoerder van de Belgische luchtvaartmaatschappij, die voorwerp is van een integratie in Eurowings, de lagekostentak van Lufthansa.

De piloten en de directie gingen vanochtend opnieuw rond de tafel zitten, maar die gesprekken lopen moeizaam. De directie heeft een nieuw voorstel gedaan aan de piloten, maar over de inhoud willen die nog niets kwijt. De tweede stakingsdag op woensdag vindt hoe dan ook plaats.

'Cafetariaplan' werd afgewezen

De piloten beslisten om vandaag en woensdag het werk neer te leggen, na een maandenlang conflict met de directie over onder meer pensioenen, lonen en de balans tussen werk en privé. De directie deed een voorstel, met onder meer 3% meer vergoeding in de vorm van een zogenaamd cafetariaplan en zes extra verlofdagen voor zestigplussers, maar dat wezen de bonden af.

Ook de integratie van Brussels Airlines in Eurowings, de lowcosttak van het Duitse Lufthansa, speelt een rol in het conflict. Volgens Paul Buekenhout van de christelijke bediendebond LBC-NVK moet de moedermaatschappij "met een duidelijk plan voor Brussels Airlines komen".

Lufthansa liet vorige week donderdag weten "zeer bezorgd" te zijn om de staking bij Brussels Airlines. De staking is nog maar de tweede in de zestienjarige geschiedenis van de Belgische luchtvaartmaatschappij. In 2013 staakten de piloten al eens een dag. Bij Brussels Airlines werken ongeveer vijfhonderd piloten.

Meest gelezen
 1. evathumb

  Eva Daeleman deelt eerlijke foto: «Niet te strak of te bloot»

 2. jorneythumb

  Jørney uit ‘Ex on the Beach’ onthult EINDELIJK naam van pasgeboren kindje

 3. behathumb

  TikTokster lovend over goedkope beha van Primark: «Alsof ik een borstvergroting heb gehad» (video)

 4. wolkenthumb

  Vrouw maakt foto van ‘wolken’, maar niets is wat het lijkt: «Ik ben zo dom!»

 5. mat-napo-qqyIX177sY0-unsplash

  Geen hogere kans op hartaandoeningen bij mRNA-vaccins