Staking ABVV - Vooral hinder op stadsnetten bij De Lijn

De nationale staking van de socialistische vakbond verstoort de dienstverlening van De Lijn vrijdag op verschillende plaatsen in Vlaanderen. De hinder is het grootst op de stadsnetten, zo laat de openbaarvervoermaatschappij weten. Globaal genomen was om 6.00 uur bijna twee derde van de chauffeurs uitgereden. In de hele provincie Antwerpen is ongeveer 60 procent van de chauffeurs uitgereden. De staking laat zich het meeste voelen in de stad Antwerpen: minder dan de helft van de chauffeurs is uitgereden. Er is weinig of geen aanbod op de tramlijnen 3, 6, 11, 12 en 24, en op de buslijnen 1, 13, 22, 23, 33. In het noorden van de provincie is er vooral hinder op de lijnen 770, 771 en 780. In de regio's Mechelen en Turnhout rijden zeven bussen op tien.

De Gentse stadslijnen 1, 3, 4, 5 en 9 rijden om het halfuur. Stadslijnen 6, 17, 18, 21, 22, 38 en 39 rijden niet. De streeklijnen in het Gentse rijden voor de helft. De stadsnetten van Aalst en Sint-Niklaas zijn ook verstoord. Ook op de streeklijnen elders in de provincie vallen ritten weg.

In Vlaams-Brabant is ongeveer 70 procent van de bussen uitgereden.

In West-Vlaanderen rijdt globaal genomen 60 procent van de chauffeurs. Om 6.00 uur zijn nog geen kusttrams uitgereden. In regio Brugge rijdt de helft van de bussen, in de regio's Kortrijk, Ieper en Diksmuide minder dan de helft. De dienstverlening in Roeselare en omgeving verloopt normaal.

In Limburg is driekwart van de chauffeurs uitgereden. De stadsnetten van Genk en Sint-Truiden zijn zwaar verstoord: minder dan de helft van de bussen rijdt. In Hasselt rijdt drie vierde van de stadslijnen, in Tongeren 90 procent. Op de Limburgse streeklijnen rijdt drie vierde.

bron: Belga