Stad Hasselt schrijft robot in geboorteregister in

Stad Hasselt schrijft robot in geboorteregister in

De Hogeschool PXL en de stad Hasselt hebben vandaag een humanoïde robot ingeschreven in het geboorteregister. Dat is een primeur voor België. De boreling heet Fran Pepper en is een humanoïde (of menselijke) robot van hogeschool PXL. Astrid Hannes, directeur Onderzoek en Dienstverlening van PXL en Francis Vos, departementshoofd PXL-IT zetten hun handtekening als 'ouders' op de officiële akte. "Fran is een flink uit de kluiten gewassen meid van 28 kilo met een lengte van 1,20 meter", legt departementshoofd Francis Vos uit. "Ze zal opgroeien op de Corda Campus in Hasselt tussen studenten en researchers."

De studenten en onderzoekers zullen de robot leren om het onthaal op de Corda Campus voor zich te nemen. "Fran zal bezoekers ontvangen en slimme oplossingen bedenken", zegt directeur Astrid Hannes. "Ze leert heel snel, zo zal ze bezoekers die een tweede keer onze campus bezoeken meteen herkennen."

Het is volgens de 'ouders' van Fran echter niet te bedoeling dat de robot de mensen die aan het onthaal werken, moet vervangen. "Het doel is dat mensen kunnen samenwerken met de robot", aldus Vos. "We gaan nu even aan het werk met Fran, maar in de toekomst willen we nog meer robots inzetten om zo ook robot-tot-robot communicatie te ontwikkelen."

Ook burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) zette haar handtekening op de geboorteakte. "Fran is heel uitnodigend en toegankelijk, zonder dat je het weet, ben je met haar aan het converseren", vertelt burgemeester Vananroye. "Voor mij een ideale ambassadeur voor een slimme intelligente stad als Hasselt."

bron: Belga