Stad haalt bewijzen boven voor eeuwenoude diamantactiviteit in Antwerpen

Stad haalt bewijzen boven voor eeuwenoude diamantactiviteit in Antwerpen

Naar aanleiding van het diamantjaar dat de stad Antwerpen later dit jaar viert, hebben de stadsarchivarissen vrijdag documenten tot 570 jaar oud bovengehaald. Zo is er een edict uit 1447, waarin handel in valse diamant wordt verboden. De documenten zullen later worden tentoongesteld. Van oktober 2017 tot februari 2018 viert Antwerpen een diamantjaar. "Sinds meer dan 570 jaar zijn Antwerpen en diamant met elkaar vermengd. Wat New York is voor de geldmarkten, is Antwerpen voor de diamantmarkt", zei Diamantschepen Ludo Van Campenhout (N-VA).

Om de innige band kracht bij te zetten, haalden medewerkers van het stedelijke FelixArchief bewijzen van diamanthandel en -nijverheid boven. Het kroonstuk is volgens de schepen een "edict" uit 1447 waarmee het college van burgemeester en schepenen bepaalt dat niemand valse diamant mag verhandelen alsof het echte is, op straf van het betalen van 25 rijders, toen een munteenheid.

"Daarmee markeren we dat Antwerpen al meer dan 500 jaar lang onbetwist het centrum van diamant is. Als Amsterdam iets anders beweert, moeten ze maar met zo'n documenten komen", schertste de schepen nog.

"Dit doet me iets", zei Ari Epstein, CEO van het diamantkoepel AWDC. "Het is ongelooflijk hoe diep verankerd de sector in Antwerpen is."

De stad wil transcripties van de aangetroffen documenten verwerken tot relatiegeschenken. De kwetsbare documenten zelf zullen later ook worden getoond aan het grote publiek.

bron: Belga