St-Patrick's Day: wat is het en wat is er te doen?

St-Patrick's Day: wat is het en wat is er te doen?

Tijdens de feestdag trekken de Ieren groene kleding aan en komen ze samen om muziek te maken, een feestje te bouwen en Guinness, hun typische donkere bier, te drinken. In Ierse steden worden optochten georganiseerd en wordt er vuurwerk afgestoken. Toch zijn de Ieren niet de enigen die deze dag vieren, want zo'n 75 miljoen mensen wereldwijd feesten op St. Patrick's day.

Groen

De rode draad doorheen alle festiviteiten is de groene kleur, want die wordt met Ierland geassocieerd. Er zijn verschillende redenen waarom de kleur van het feest groen is. Ten eerste is de bijnaam van Ierland ‘het smaragd(groene) eiland'. Verder speelt het groene vlak op de vlag ook een rol. Daarnaast wordt groen verbonden met het klaverblad, het symbool van Saint Patrick. Het klavertje zou verwijzen naar de Heilige Drievuldigheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Ten slotte voorkomt het dragen van groen dat je wordt geknepen door leprechauns, kleine kaboutertjes. Redenen genoeg dus om je in groen te hullen.

Hard Rock Cafe

Op de feestdag zal het menu van de Hard Rock Cafe's in Antwerpen en Brussel wat aangepast zijn. Je kan er namelijk de ‘St. Paddy's Guinness Burger' verorberen. Die is gemaakt van een hamburger van rundvlees, Jameson bacon en cheese jam, vergezeld met salade en tomaten. De saus die erbij geserveerd wordt, is gemaakt op basis van Guinness bier.

Een groen drankje mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Daarom introduceert het Hard Rock Cafe op zondag de Saint-Paddy's Shake. Die bestaat uit een mengeling van wodka, vanille en Oreokoekjes.

Brussel 

Wil je zelf ook meegenieten van de festiviteiten op zondag 17 maart? Dan kan je naar Brussel gaan, waar de grote markt helemaal groen zal zien. Zelfs Manneken Pis zal uitgedost zijn in zijn mooiste groene kostuum.

Ieper

Voor de derde keer op rij wordt in Ieper ook de Rijselpoort groen verlicht ter ere van deze feestdag. Ieper doet mee aan de ‘Global Greening Project 2019' van 13 tot 18 maart. De technische dienst stopt daarvoor speciale groene filters in de grondspots voor de Rijselpoort. Andere gebouwen die groen kleuren, zijn het Colosseum, de toren van Pisa, het kasteel van Doornroosje in Disneyland Parijs, het Sydney Opera House, Burj al Arab en de London Eye.