Sprookje Van Uytvanck voorbij

door
Hans
Leestijd 2 min.

Het sprookje van Alison Van Uytvanck (WTA 93) op Roland Garros is voorbij. De Grimbergse verloor woensdag in de kwartfinales in twee sets van de Zwitserse Timea Bacsinszky (WTA 24). Het werd 6-4 en 7-5 na 1 uur en 46 minuten tennis.

Van Uytvanck en Bacsinszky stonden op Court Suzanne Lenglen voor het eerst in hun carrières tegenover elkaar. Voor allebei was het hun eerste kwartfinale op een grandslam maar vooral Bacsinszky begon complexloos aan de match. Dankzij een dubbele break kwam ze 3-0 voor.

In het vierde spel antwoordde Van Uytvanck door op haar beurt de opslag van de Zwitserse af te snoepen. Daarna behielden de twee hun service. Bij 5-4 en 40/30 verzilverde Bacsinszky haar eerste setbal: 6-4 na 39 minuten.

In de tweede set ging Bacsinszky bij 1-1 andermaal door de opslag van de Vlaams-Brabantse. Maar met de mentale weerbaarheid die haar ook in de vorige rondes kenmerkte, knokte Van Uytvanck zich weer in de match. Dat resulteerde in een rebreak in het zesde spel (3-3). Beide speelsters gaven elkaar vervolgens geen duimbreed toe tot het elfde game. Toen moest Van Uytvanck opnieuw haar opslag inleveren. Bacsinszky maakte het daarna bij 6-5 en 40/30 uit bij haar eerste matchbal.

Van Uytvanck moet dus inpakken in Parijs maar mag hoe dan ook terugblikken op een erg geslaagd toernooi. 'Ali' stond pas voor de tweede keer op de hoofdtabel in de Franse hoofdstad. Vorig jaar werd ze bij haar debuut in de eerste ronde nog roemloos gewipt door de Oostenrijkse qualifier Tamira Paszek.

Dankzij haar plaats bij de laatste acht zal Van Uytvanck maandag een grote sprong maken op de WTA-ranking. Ze komt de top 50 binnen en verdringt Kirsten Flipkens als Belgische nummer 1.

Timea Bacsinszky speelt in de halve finale tegen de Amerikaanse Serena Williams (WTA 1). Die klopte de Italiaanse Sara Errani (WTA 17) met 6-1 en 6-3. De andere halve finale gaat tussen de Servische Ana Ivanovic (WTA 7) en de Tsjechische Lucie Safarova (WTA 13).