Sprinkhanenplaag in Las Vegas is zelfs zichtbaar op weerradar

Vanwege de natte lente in de Amerikaanse staat Nevada is er in de hoofdstad Las Vegas sprake van een ongekende sprinkhanenplaag. De miljoenen insecten vormen een dusdanig grote 'wolk' dat ze zelfs zichtbaar zijn op de radars van de meteorologen van nieuwszender CNN.
door
Janne
Leestijd 2 min.

CNN-weervrouw Allison Chinchar toonde de beelden op televisie en dacht dat het ging om twee stormen die over de casinostad trokken. Een van deze twee 'depressies' gedroeg zich echter niet normaal. "Ik dacht dat dit misschien wel een extreem zware regenbui kon worden."

Toen ze de instellingen op de radar aanpaste, kwam de waarheid boven water. Deze extreme regenbui was helemaal geen lagedrukgebied gepaard met bewolking, windstoten en slagregen, maar een gigantisch grote wolk met sprinkhanen.

? Some of you have been asking about the widespread radar returns the past few nights in #Vegas. Radar analysis suggests most of these echoes are biological targets. This typically includes birds, bats, and bugs, and most likely in our case--> Grasshoppers. ? #VegasWeather pic.twitter.com/reQX7hJR7Y

— NWS Las Vegas (@NWSVegas) July 27, 2019

Afgelopen weekeend riep de raadselachtige regenbui ook al de nodige vragen op. Op de Amerikaanse Buienradar verscheen elke avond en nacht een bui. Nu lijkt hiervan de oorzaak gevonden te zijn.

Natte lente

De staat Nevada heeft in 2019 een behoorlijk natte lente doorgemaakt. Er viel ongeveer twee keer zoveel neerslag als gewoonlijk.

Massive swarms of grasshoppers have descended upon Las Vegas this week https://t.co/wb2sV3uJey pic.twitter.com/dvMDL3r8se

— CNN International (@cnni) July 26, 2019

Volgens Jeff Knight van het departement Landbouw is het dan ook begrijpelijk dat er zoveel sprinkhanen in de omgeving van de stad zijn. "De insecten trekken rond deze tijd van het jaar massaal naar het noorden. Al sinds de jaren 60 zijn dusdanig grootschalige migraties waargenomen, ik heb het zelf ook vier of vijf keer meegemaakt in de afgelopen 30 jaar", vertelt hij. "Bepaalde weersomstandigheden veroorzaken deze grootschalige trektocht van de sprinkhanen."

Bron: Metro Nederland