SPOT ON. Esinam: «Ik probeer zo oprecht en origineel mogelijk te zijn»

SPOT ON. Esinam: «Ik probeer zo oprecht en origineel mogelijk te zijn»
Foto M. G. Lagadec

Wie is Esinam?

Esinam belijdt een dansbare, broeierige sound vol elektronica, samples & beats die putten uit jazz, soul, hiphop, triphop en meer. Op haar debuutalbum serveert ze een uitgekiende balans tussen het akoestische en het elektronische, met songs die geworteld zijn in grooves en global sounds. Esinam speelde de helft van het album in met een full band (met leden van onder meer ECHT!, Melanie De Biasio en Pablo Casella), die ze meeneemt op een groot deel van de releasetour.

Beschrijf de origin story van je muzikale project.

Esinam Dogbatse: «Al een paar jaar zet ik volop in op mijn soloproject – een eerste EP verscheen in 2019 – dat in de loop van de jaren steeds verder is geëvolueerd. Ik heb onderhand heel veel live gespeeld, in België en het buitenland. Intussen speel ik met drie muzikanten erbij op het podium. Ik ben héél erg blij om een eerste volledige plaat uit te brengen.»

Waarmee onderscheid je je van de grijze massa?

«Ik zou durven zeggen: veelzijdig en ‘multigetalenteerd’. Ik probeer zo oprecht en origineel mogelijk te zijn in mijn artistieke uitingen – muziek komt vanuit het hart.»

Fans van welke gevestigde artiesten zouden je muziek weleens kunnen smaken?

«Mijn inspiratiebronnen zijn de funky fluit van Bobbi Humphrey tot Erykah Baduh, over Flying Lotus, John Coltrane, Pat Thomas... en nog véél meer.»

God is een dj, wist Faithless ons te melden. Mocht er één plaat op endless repeat staan in de hemel, welke zou jij aanvragen bij jouw aankomst daarboven?

«Alles van Bob Marley en ‘Kind of Blue’ van Miles Davis. Dat zijn het soort platen waar ik keer op keer naar kan luisteren zonder er ooit genoeg van te krijgen.»

Wat is je grootste muzikale ambitie?

«Ik wil mooie tournees doen en supergrote shows spelen, wereldwijd, met het bijbehorende publiek natuurlijk! Verder: veel nieuwe platen maken met geweldige gastmuzikanten.»

Deze peeps verdienen een shout-out:

«Iedereen met wie ik al mocht samenwerken, de mensen die mijn artistieke pad kruisten, de muzikanten met wie ik samenwerkte en –speelde, mijn team en mijn naasten.»

Esinam stelt haar album op 30 september voor in Trix in Antwerpen. Op 8 oktober cureert ze haar releaseconcert op de ‘ESINAM Invites Night’ tijdens AMOK in Brugge. Op 6 november staat ze in De Centrale in Gent.