Sporting Charleroi wil nieuw en multifunctioneel stadion bouwen

Sporting Charleroi wil nieuw en multifunctioneel stadion bouwen

Sporting Charleroi heeft plannen om het Stade du Pays te verlaten. Afgevaardigd beheerder Mehdi Bayat, die tevens bondsvoorzitter is, kondigde vandaag aan dat de club een nieuw stadion wil bouwen. Het huidige hoofdveld werd in 1923 opgetrokken. In 1939 werd het toenmalige Mambourg gebouwd. Dat stadion werd in 1999 naar aanleiding van Euro 2000 in België en Nederland gemoderniseerd en omgedoopt tot Stade du Pays de Charleroi. Waar de nieuwe voetbaltempel zal komen, is nog niet vastgelegd. "Er zijn twee sites mogelijk. Uiterlijk binnen een maand willen we de knoop doorhakken", vertelde Bayat tijdens een persmoment over de plannen van de club onder de naam Horizon 2024. "Beide sites bevinden zich binnen Groot Charleroi, op minder dan vijf kilometer van het huidige stadion."

Charleroi voorziet 60 miljoen aan fondsen uit eigen middelen. "Het wordt een multifunctioneel stadion. Ter vergelijking, een vliegtuig kost veel en moet permanent vliegen. Voor een stadion geldt hetzelfde. Het moet gebruikt worden en er moet zoveel mogelijk activiteit zijn."

Qua capaciteit mikt Charleroi op "20.000 tot 22.000 toeschouwers voor voetbalwedstrijden en 30.000 voor concerten".

Volgens Bayat is een verhuis van de Carolo's nodig om de club verder te laten ontwikkelen. "Het stade du Pays de Charleroi beantwoordt niet meer aan de comforteisen die we hebben. We kunnen er evenmin de evenementen organiseren die we op het oog hebben. Het nieuwe stadion zal ons toelaten een mijlpaal te bereiken. We leunen aan bij de Belgische topclubs maar we staan er nog niet tussen. Het stadion zal nieuwe mensen lokken. Kijk naar AA Gent. Met hun nieuwe stadion trokken ze nieuwe supporters aan en een jaar later wonnen ze de titel."

De stad Charleroi zal "uiteraard" bij het project over het nieuwe stadion worden betrokken, benadrukte Bayat. "We overleggen met de stad over de omgeving, de mobiliteit, ecologische aspecten, want we willen beantwoorden aan de eisen van de stad." De club werkt momenteel aan een lastenboek. Daarna zal een architectenbureau worden aangesproken.

Charleroi heeft ook plannen om een nieuwe trainingscentrum op te trekken voor de eliteploegen en de profs. "Het huidige trainingscentrum in Marcinelle zal blijven dienen voor de jeugd (7 tot 16-jarigen). Het nieuwe trainingscentrum moet er binnen de twee jaar staan en wordt gebouwd op hetzelfde moment als het stadion", aldus nog Bayat.

De afgevaardigd bestuurder kondigde voorts aan dat er een diepgaande audit over het functioneren van de club zal worden doorgevoerd. Vervolgens zal Charleroi om de beheerraad te versterken op zoek gaan naar drie "topmanagers van grote Belgische ondernemingen". "Als we willen groeien, hebben we de steun en de blik van grote bedrijven nodig want ook wij willen er zo een worden", aldus Bayat. "Grote bedrijven hebben mensen in dienst met 'know how'. Het gaat om geloofwaardigheid. Om de volgende stap te kunnen zetten, hebben we zo'n mensen nodig. Hun ideeën en kritieken zullen ons toelaten te groeien."

bron: Belga