Sportgala 2016 - 'Gouden' Greg Van Avermaet verkozen tot Sportman van het Jaar

Sportgala 2016 - 'Gouden' Greg Van Avermaet verkozen tot Sportman van het Jaar

Olympisch kampioen Greg Van Avermaet is zaterdagavond op het Sportgala in de Wild Gallery in Vorst voor de eerste keer in zijn carrière uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. In het jaarlijkse referendum van Sportspress kreeg de renner van BMC 1187 punten achter zijn naam en daarmee bleef hij zwemmer Pieter Timmers (791) en tennisser David Goffin (330) voor. In totaal brachten er dit jaar 281 journalisten hun stem uit.

De 31-jarige Van Avermaet volgt op de erelijst Kevin De Bruyne op, vorig jaar moest hij vrede nemen met de derde plaats. De Bruyne kwam dit jaar niet verder dan de achtste stek.

Greg Van Avermaet won eerder dit jaar al onder meer de Kristallen Fiets, de Flandrien en de Vlaamse Reus en sleept dus met de trofee voor de Sportman van het Jaar zijn vierde onderscheiding van het jaar in de wacht. De renner wordt op de eerste plaats gelauwerd voor de olympische titel in het wielrennen die hij België op 6 augustus schonk in Rio de Janeiro. Daarnaast won hij dit seizoen onder meer ook de Omloop Het Nieuwsblad, de Tirreno en de vijfde etappe in de Ronde van Frankrijk, waarin hij ook drie dagen in de gele trui rondreed. Enkele maanden eerder was hij in de Ronde van Vlaanderen nog zwaar tegen het asfalt gegaan, waardoor hij zijn sleutelbeen brak en er meteen een einde kwam aan zijn klassieke voorjaar. Ook dit najaar bleef Van Avermaet niet gespaard van blessureleed. Bij een val op training met de mountainbike liep hij een kuitbeenbreuk op, waarvan hij nog aan het revalideren is. De blessure zou echter het voorjaar van de renner niet in het gedrang brengen en dan kan Van Avermaet toewerken naar zijn ultieme doel: het winnen van een voorjaarsklassieker.

.

bron: Belga