Sportgala 2016 - "Dit is zeker de mooiste trofee"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Wielrenner Greg Van Avermaet werd zaterdagavond op het Sportgala in Vorst voor de eerste keer in zijn carrière verkozen tot Sportman van het Jaar. De renner van BMC verzilverde daarmee de gouden medaille die hij België vorige zomer schonk op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. De 31-jarige Van Avermaet won eerder dit jaar al onder meer de Kristallen Fiets, de Flandrien en de Vlaamse Reus en sleept dus met de trofee voor de Sportman van het Jaar zijn vierde onderscheiding van het jaar in de wacht. "Dit is misschien wel de mooiste trofee en al zeker de moeilijkste om te winnen", vertelde Van Avermaet na het gala. "Het is een werk geweest van vele jaren, het is niet vanzelfsprekend om deze prijs te winnen. Ik ben dan zelf ook 31 jaar en sta hier voor het eerst. Dit geeft heel veel voldoening, kijk maar eens naar deze indrukwekkende erelijst waar mijn naam nu bijkomt. Dat heb ik zeker te danken aan mijn gouden medaille in Rio, dat was zeker het mooiste moment in mijn carrière."

Naast de sportieve successen kreeg Van Avermaet dit jaar ook met heel wat blessureleed af te rekenen. In de Ronde van Vlaanderen zag hij na een val zijn winstkansen in rook opgaan en dit najaar brak hij zijn kuitbeen tijdens een tocht op de mountainbike op training. "Ik heb nog wel wat last van mijn blessure, die valpartij is dus zeker nog niet vergeten. Ik train sinds enkele weken wel al terug met de fiets en ben dus aan het opbouwen voor volgend seizoen", aldus Van Avermaet. "Op 26 december trek ik alleen op stage naar Spanje voor individuele trainingen, want ik heb toch wat achterstand opgelopen. De kracht in de benen is zeker nog niet terug. Komend seizoen volgt de eerste grote test in Milaan-Sanremo, dan wil ik er graag terug staan."

Zijn belangrijkste afspraak volgt even later met de Ronde van Vlaanderen. "Ik wil er opnieuw proberen de beste te zijn, een revanche na mijn val is het zeker niet. Na een blessure heb je het in het begin altijd moeilijk, maar opgeven zal ik nooit doen. Ik keer altijd terug, dat is zowat de rode draad in mijn carrière. Als ik vorig jaar in de Ronde niet was gevallen, had ik mijn eerste klassieker misschien nu al te pakken."

.

bron: Belga