Spoorstaking - Treinen in Wallonië gaan vrijdag weer (geleidelijk) rijden

De Franstalige socialistische spoorbond (CGSP) gaat vanaf vrijdagochtend weer geleidelijk aan het werk. Dit weekend moet het treinverkeer opnieuw normaal functioneren. Dat schrijven De Tijd en L'Echo donderdagavond op hun website. Vakbondsafgevaardigde Michel Abdissi was niet bereikbaar voor commentaar.

Het treinverkeer in Wallonië ligt al ruim een week bijna volledig lam, nadat afgelopen woensdag een spontane staking uitbrak. Vandaag/donderdag zou volgens de zakenkrant "een aanzienlijke meerderheid" binnen de vakbond beslist hebben om vanaf vrijdagochtend progressief het werk te hervatten. CGSP verbindt er zich toe om tegen 22 uur 's avonds "een optimale dienst aan te bieden".

Reden voor de treinstaking was een dispuut tussen de bonden en de top van de NMBS over een herberekening van kredietdagen. Die recuperatiedagen, ter compensatie van de langere werkweek van spoorlui, wil de directie voortaan berekenen op basis van de werkelijk gepresteerde dagen. Voorheen kregen de werknemers ook kredietdagen voor de dagen dat ze bijvoorbeeld ziek of met vakantie waren.

Een oplossing voor het dispuut rond de compensatieregeling, die NMBS-topman Jo Cornu een 'onverdedigbare eis' had genoemd, is er vooralsnog niet. Personeelsdienst HR Rail zei eerder al bereid te zijn de maatregel rond de kredietdagen in te trekken, maar ze koppelde daar wel een aantal voorwaarden aan.

CGSP zou bereid zijn engagementen aan te gaan over maatregelen om de productiviteit te verhogen. Ook de christelijke vakbond CSC heeft bepaalde voorstellen aanvaard. Vrijdag is er een nieuwe vergadering gepland tussen HR Rail en vertegenwoordigers van de vakbonden.

bron: Belga