Spoorbonden en directies willen donderdag knopen doorhakken

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vakbonden en directies bij de spoorwegen hebben opnieuw rond de tafel gezeten over het dossier van de kredietdagen. De christelijke en de socialistische bond geven hun basis morgen een stand van zaken, met de bedoeling om er vervolgens donderdag uit te geraken met de spoordirecties. De vergadering van vandaag was opnieuw erg technisch, met heel wat cijferwerk, zo werd aan vakbondszijde vernomen. Een definitief voorstel is er nog niet. "Alle elementen liggen op tafel, het is zaak ze in elkaar te schuiven", aldus een vakbondsman. Dat zou donderdag moeten gebeuren, wanneer bonden en directies vanaf 10.00 uur opnieuw bijeenzitten. Het is de bedoeling tijdens die vergadering knopen door te hakken en tot een akkoord te komen.

De gesprekken draaien rond een herberekening van de kredietdagen. Dat zijn compensatiedagen omdat het spoorpersoneel langer werkt dan de officiële arbeidstijd van 36 uur. Het grootste resterende knelpunt in het dossier is het moratorium dat de bonden vragen: zij willen dat de directie belooft tot begin 2019 geen extra productiviteitsverhogende maatregelen meer te vragen van de werknemers.

Mocht het ondanks de "positieve gesprekken" toch niet tot een akkoord komen, dan heeft de Franstalige vleugel van de socialistische spoorbond een aanzegging lopen die een staking mogelijk maakt van 19 tot 26 juni.

bron: Belga