Spoor opnieuw vrijgemaakt in Saint-Georges-sur-Meuse

Spoor opnieuw vrijgemaakt in Saint-Georges-sur-Meuse

Alle wagons van de passagierstrein die betrokken was bij het ongeval in Saint-Georges-sur-Meuse, zijn weggetakeld. Dat meldt Infrabel-woordvoerder Frédéric Sacré. De spoorwegbeheerder wacht nu nog op groen licht van het parket om aan de herstellingswerkzaamheden te beginnen. Het eerste rijtuig van de trein, dat het zwaarst beschadigd raakte, werd dinsdagochtend rond 6 uur al weggetakeld en een vijftiental meter verder aan de kant gezet met een kraan. Omstreeks halftien werden de twee andere wagons dan opgeheven en aan lage snelheid weggetakeld, een operatie die bijna de volledige verdere dag in beslag nam.

Het onderzoek ter plaatse is momenteel nog aan de gang. Het parket moet het licht eerst op groen zetten vooraleer Infrabel met de herstellingswerkzaamheden kan beginnen. "We hopen die toestemming in de loop van de avond nog te krijgen", aldus Sacré. De werken zouden volgens de woordvoerder de hele nacht duren.

Het spoor dat niet door de botsing werd beschadigd, zou woensdagmiddag weer in gebruik kunnen worden genomen. Het spoor dat wel beschadigd raakte, zou ten vroegste woensdagavond of zelfs donderdagochtend pas weer berijdbaar zijn, verklaarde Sacré.

Ondertussen blijft de NMBS het onderbroken treinverkeer tussen Flémalle en Hoei vervangen door pendelbussen, al raadt de spoorwegmaatschappij de reizigers die tussen Luik en Ottignies willen reizen, wel aan om dat via Leuven te doen.

Zondagavond omstreeks 23 uur botste in Saint-Georges-sur-Meuse een passagierstrein tegen een stilstaande goederentrein. Drie personen, onder wie de treinbestuurder, kwamen daarbij om het leven. Tien anderen raakten gewond.

bron: Belga