Spinnen eten 400 tot 800 miljoen ton insecten per jaar

Spinnen eten 400 tot 800 miljoen ton insecten per jaar

Wereldwijd zijn meer dan 45.000 soorten spinnen te vinden. Uiteraard is het niet simpel om te bepalen hoeveel die spinnen wereldwijd exact verorberen. Toch zijn Zwitserse en Zweedse onderzoekers er nu in geslaagd om met een schatting te komen.

De wetenschappers kwamen tot hun resultaten door eerdere studies naar het eetgedrag van spinnen te analyseren. Vervolgens gingen de onderzoekers na hoeveel een spin eet en hoeveel spinnen er in verschillende werelddelen per vierkante meter te vinden zijn. Uiteindelijk kwamen ze tot de volgende schatting: alle spinnen samen eten ongeveer 400 tot 800 miljoen ton aan prooien, waarvan 90 procent bestaat uit insecten. Grote tropische spinnen eten daarnaast ook kleine gewervelden, zoals kikkers, slangen, vissen, vogels en zelfs vleermuizen.

Impact

Dat is een enorme hoeveelheid. Ter vergelijking: de dieren schranzen per jaar ongeveer evenveel vlees als de mens. Wij eten met z'n allen op jaarbasis zo'n 400 miljoen ton vlees en vis. De impact van de kleine, soms angstaanjagende, diertjes is dus niet te onderschatten. “Samen met andere insecten-etende dieren zoals mieren en vogels helpen ze de populatiedichtheid van insecten enorm te beperken. Spinnen leveren dus een essentiële bijdrage aan het behouden van de ecologische balans", verklaart hoofdonderzoeker Martin Nyfeller op Phys.org.  “We hopen dat deze schattingen (…) leiden tot meer waardering voor de belangrijke rol die spinnen wereldwijd vervullen in de voedselketen.”