Speurhonden op Manchester Airport vinden geen drugs, wel kaas en worst

 De speurhonden van Manchester Airport, de derde grootste luchthaven van het Verenigd Koninkrijk, krijgen heel wat kritiek te verwerken na een inspectie bij de douane. Na zeven maanden hebben de viervoeters niemand betrapt op het smokkelen van harddrugs. Een hond slaagt er wel steeds in om kaas en worst op te speuren.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Uit een rapport van het Britse ministerie voor Binnenlandse Zaken blijkt dat er nog enkele gebieden zijn waarop de douanediensten van Manchester Airport kunnen verbeteren. Vooral de zes speurhonden worden op de korrel genomen. Over een periode van negen maanden vonden ze geen harddrugs zoals cocaïne of heroïne, terwijl het onderscheppen van die verboden producten prioritair is.

Een hond, specifiek getraind om dierlijke producten te vinden, slaagt volgens het rapport in zijn job. Het rapport stelt echter dat die dierlijke producten vaak kleine hoeveelheden kaas of worst zijn, die nauwelijks een risico voor de volksgezondheid inhouden. De inspecteurs doen suggesties om het gebruik van de honden te stroomlijnen. Zo zou de luchthaven de hond die opzoek gaat naar dierlijke producten vooral moeten inzetten op vluchten waar de kans op bushmeat, dat wel een gezondheidsrisico met zich meebrengt, reëel is.

Hoewel de honden geen harddrugs opspoorden, onderschepten ze wel 46.000 sigaretten, 60 kilogram tabak, 181 kilogram illegaal vlees en 28.000 pond cash.

Foto: AFP / I. Lawrence