Spelers KV Mechelen verkennen Koning Boudewijnstadion

21 spelers van KV Mechelen - achttien veldspelers en drie doelmannen - verkennen momenteel de grasmat van het Brusselse Koning Boudewijnstadion, daags voor de Bekerfinale van morgen tegen AA Gent. Bij de Mechelaars zijn Onur Kaya en Laurent Lemoine geschorst voor de Bekerfinale, Jules Van Cleemput en Trova Boni zijn er door blessures niet bij. Igor De Camargo verscheen dinsdag wel op het terrein. De voormalige Rode Duivel liep in de heenwedstrijd van de finale in de Proximus League tegen Beerschot Wilrijk een scheur in de mediale band van de linkerknie op en was daarmee meerdere weken buiten strijd. Bij de tot Belg genaturaliseerde Braziliaan was de linkerknie wel nog stevig ingepakt op training, maar de spits zou toch speelklaar zijn voor de finale. In een oefenwedstrijd deed hij onlangs nog wedstrijdritme op. KVM speelde intussen al 46 dagen geen wedstrijd met inzet meer sinds de gewonnen finale van de Proximus League tegen Beerschot Wilrijk en kwam de voorbije weken enkel nog vriendschappelijk aan de bak tegen het reeds gedegradeerde Lokeren en Thes Sport, de seizoensrevelatie uit de amateurreeksen.

De laatste tweedeklasser die de finale wist te bereiken, was Lommel in 2001. Toenmalig eersteklasser Westerlo pakte toen zijn voorlopig enige prijs na een 1-0 zege. Malinwa staat voor de zesde keer in de finale van de Beker van België. Dat gebeurde tien jaar geleden voor het laatst. Toen nam Racing Genk de oppergaai mee naar Limburg. KV Mechelen won de Beker één keer, in 1987, en was daarnaast ook nog in 1967, 1991 en 1992 verliezend finalist. De Mechelaars kunnen geschiedenis schrijven, want er kon nog maar één keer een tweedeklasser de Beker winnen: in 1956 haalde Doornik het van reeksgenoot Verviers. In totaal is het ook nog maar de zesde keer dat een tweedeklasser de finale haalt.

KVM is de sportieve kampioen uit de tweede klasse, maar weet momenteel niet eens of het volgend seizoen in de Jupiler Pro League mag uitkomen en of het - bij winst in de finale tegen Gent - Europa in mag. De club wordt immers vervolgd door de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) voor mogelijke wedstrijdvervalsing eind vorig seizoen. Bij dat scenario ligt Anderlecht op vinkenslag, want dan zou het ticket voor de EL-groepsfase naar de nummer drie in de JPL gaan en speelt de nummer vijf uit Play-off I nog een finale tegen de winnaar van Play-off II voor het laatste Europese ticket.