Speelgoed printen met een 3D-printer? Het kan

3D-printing een ver-van-mijn-bed-show? Als het van speeldgoedfabrikant Mattel afhangt, is niets minder waar. Het bedrijf pakt uit met ThingMaker, een 3D-printer voor kinderen.
door
Mare
Leestijd 2 min.

En daarmee is het Amerikaanse bedrijf niet aan zijn proefstuk toe. In de jaren 60 al lanceerde het een eerste versie van ThingMaker, waarbij kinderen hun eigen speelgoedonderdelen konden maken door vloeibaar plastic in de bijgevoede metalen mallen te gieten. Met deze speciale 3D-printer krijgt dat verhaal nu een vervolg.

De printer werkt met een app in iOS of Android, waarmee kinderen of ouders een arsenaal aan eigen speeltjes of accessoires kunnen maken. Het aanbod is heel breed: van actiefiguurtjes tot juwelen, die variëren in moeilijkheidsgraad. Zo kunnen jonge kinderen bijvoorbeeld bestaande vormen aan hun smaak aanpassen, maar is het ook mogelijk om zelf een eigen fantasiefiguurtje te scheppen. Het enige nadeel? Het printen van een speeltje neemt wel even tijd in beslag. Zo kost het al snel zes uur om een actiefiguurtje uit te printen.

Voor de ontwikkeling van de app sloeg Mattel de handen in elkaar met het softwarebedrijf Autodesk, dat gespecialiseerd is in eenvoudige apps voor jonge kinderen. Alle printbare onderdelen zijn geschikt voor kinderen ouder dan drie jaar. Zo zit de hete pinterkop in de printer verwerkt, zodat onschuldige en nieuwsgierige kinderhanden er niet bijkunnen.

Momenteel is het niet mogelijk om met de printer accessoires voor de populaire speelgoedlijnen van het bedrijf, zoals Barbie of Hot Wheels, te printen. Maar dat is misschien slechts een kwestie van tijd. In het najaar komt de printer op de Amerikaanse markt voor 300 dollar (270 euro). Op de Europese prijzen en de lanceerdatum is het voorlopig nog even wachten, zo schrijft De Tijd.

Het is niet de eerste keer dat Mattel probeert om kinderen warm te maken voor technologie. Eerder al toverde het zijn klassieke View-Master om tot een Virtual Reality-bril.