Speciale Noord-Koreaanse trein vertrokken uit Peking

Speciale Noord-Koreaanse trein vertrokken uit Peking

De Noord-Koreaanse sterke man Kim Jong-un heeft, na een tweedaags bezoek aan Peking, het land woensdagnamiddag (plaatselijke tijd) weer verlaten. In de voormiddag bezocht Kim nog een farmabedrijf, en aansluitend had hij een lunch met de Chinese president Xi Jinping. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Kim had volgens Yonhap dinsdagavond al ruim een uur lang een gesprek met Xi, maar over de inhoud van dat gesprek is niets bekendgeraakt. Dinsdagvoormiddag was Kim met zijn groene speciale trein aangekomen in Peking. Toen zeiden de Chinese staatsmedia nog dat het bezoek vier dagen zou duren.

Vermoed wordt dat Kim in China de strategie wilde bespreken voor zijn tweede ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Die ontmoeting zal gaan over de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland. Hoewel de voorbereiding voor die top niet bepaald op wieltjes loopt, zouden de twee elkaar al in een van de komende weken zien. Waar en wanneer, dat zal "mogelijk in de niet zo verre toekomst" bekendgemaakt worden, zei Trump zondag.

In juni hadden Trump en Kim al een eerste ontmoeting in Singapore. Ze kwamen toen overeen beide Korea's nucleair te ontwapenen, maar concrete toezeggingen werden er niet gedaan.

In zijn nieuwjaarstoespraak van vorige week had Kim gedreigd met een ommekeer van de toenadering, als de Verenigde Staten zouden blijven vasthouden aan hun sancties. Dit bezoek aan Peking was al het vierde op een jaar tijd.

bron: Belga