Speciale eenheden federale politie krijgen fonkelnieuw trainingscentrum

De speciale eenheden van de federale politie - de zwaarbewapende en gemaskerde agenten die in actie schieten bij bijvoorbeeld zwaar banditisme - beschikken voortaan over een nieuw hoogwaardig trainingscentrum. Dat moet het mogelijk maken zich voor te bereiden op verschillende situaties, zodat ze beter kunnen reageren op een terroristische aanslag. Het EU Police Intervention and Response Training Centre of Excellence (EU-PIRTCE) werd vandaag officieel ingehuldigd, in aanwezigheid van binnen- en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. De faciliteiten, gelegen in de kazerne van de federale politie in Etterbeek, werd gefinancierd door de Europese Commissie. Volgens Roland Pacolet, het hoofd van de special units, is meer dan 900.000 euro met het project gemoeid.

Het centrum beschikt over verschillende moduleerbare constructies die kunnen worden aangepast om allerlei realistische situaties te simuleren. De speciale eenheden beschikten voordien uiteraard wel over trainingsmogelijkheden, maar die waren her en der verspreid over het hele land. Het werk is nog niet helemaal af, legt Pacolet uit, maar vanaf dinsdag wordt het centrum in gebruik genomen.

Volgens Pacolet is het EU-PIRTCE redelijk uniek in Europa. Andere landen zijn ook van plan een gelijkaardig centrum te bouwen. Het Brusselse centrum kwam tot stand in samenwerking met de Nederlandse en Luxemburgse collega's, maar zal ook openstaan om speciale eenheden uit andere EU-lidstaten te ontvangen. Het zal niet alleen dienen voor speciale eenheden. Het zijn immers politieagenten die als eerste ter plaatse komen op een crisismoment. Daarom moet ook hun kennis en paraatheid worden verbeterd.

bron: Belga