Speciaal VN-gezant voor Syrië hoopt op nieuwe vredesgesprekken in juli

Speciaal VN-gezant voor Syrië hoopt op nieuwe vredesgesprekken in juli

De vredesonderhandelingen om tot een politieke oplossing te komen voor de crisis in Syrië zouden in juli hervat kunnen worden als de situatie in het land, inclusief de humanitaire toegang, verbetert. Dat heeft speciaal VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura dinsdag verklaard voor de VN-Veiligheidsraad. De Mistura zei ook dat hij zich bewust is van de "ernstige deadline" van 1 augustus, die door de Veiligheidsraad werd vooropgesteld om tot een akkoord te komen over een politieke transitie, en waarschuwde dat de gesprekken zo snel mogelijk moeten worden hervat. Volgens De Mistura wordt de kans om de deadline te halen kleiner, "indien we het staakt-het-vuren niet bewaren, we de humanitaire hulp niet verbeteren en we niet tot een akkoord komen over politieke posities", zei hij.

De intra-Syrische gesprekken die hopelijk in juli van start zullen gaan, zouden gaan over "concrete stappen in de richting van een politieke oplossing", aldus De Mistura.

De VN-gezant benadrukte nog dat de situatie in Syrië licht verbeterd is, omdat 300.000 mensen in bezette gebieden dit jaar humanitaire hulp hebben gekregen.

Hij waarschuwde echter ook dat het staakt-het-vuren zeer fragiel is, vooral in de bezette gebieden. "Net in die regio's waar een doorbraak is geweest rond het leveren van humanitaire hulp, zijn er de afgelopen weken bombardementen geweest voor of na de aankomst van de hulpkonvooien", aldus De Mistura.

bron: Belga