Spanning rond Noord-Korea - Trump "kan zich niet voorstellen dat Rusland tevreden is" met raketlancering

Spanning rond Noord-Korea - Trump "kan zich niet voorstellen dat Rusland tevreden is" met raketlancering

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de meest recente raketlancering van Noord-Korea zondag veroordeeld, en gesteld dat Rusland er onmogelijk positief op kan reageren. "Aangezien de raket zo dicht bij het Russische grondgebied neerkwam - in feite dichter bij Rusland dan Japan - kan de president zich niet voorstellen dat Rusland tevreden is", aldus het Witte Huis in een persbericht. De president roept ook opnieuw op tot strengere sancties tegen Pyonyang. "Noord-Korea is al veel te lang een flagrante bedreiging", aldus het persbericht nog. "Zuid-Korea en Japan hebben de situatie samen met ons van dichtbij gevolgd. De Verenigde Staten blijven hun ijzersterke engagement behouden om naast onze bondgenoten te staan tegenover de ernstige bedreiging door Noord-Korea. Laat deze laatste provocatie dienen als een oproep aan alle landen om veel sterkere sancties op te leggen tegen Noord-Korea."

Noord-Korea lanceerde eerder op de dag opnieuw een ballistische raket af vanop een site op zowat 100 kilometer ten noorden van Pyongyang. Het projectiel overbrugde een afstand van ongeveer 700 kilometer alvorens neer te komen in de Japanse Zee, wat volgens het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap betekent dat de rakettest succesvol was. Het is nog niet duidelijk om welk soort type raket het ging, en de Japanse regering zou onderzoeken of het om een nieuwe soort raket ging.

De spanningen tussen Pyongyang en het Westen lopen deze dagen hoog op vanwege de strengere toon die de administratie van de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangenomen tegen het regime. President Trump had eerder al opgeroepen tot strengere sancties tegen Pyongyang, en dreigde er ook al mee om - desnoods alleen - militaire acties te ondernemen tegen het land, al liet het Witte Huis ook wel weten een diplomatieke oplossing te verkiezen. Pyongyang liet zaterdag nog weten bereid te zijn met de VS te praten, "onder passende omstandigheden". De VS hebben ondertussen hun THAAD-raketafweersysteem ontplooid in Zuid-Korea. Dat leidde tot kritiek vanuit China en Rusland, die vrezen dat hun eigen inspanningen om zich tegen mogelijke aanvallen te beschermen, door het Amerikaanse systeem in het gedrang komen.

bron: Belga