Spanje waarschuwt voor brandgevaar

Spanje waarschuwt voor brandgevaar

Het Spaanse ministerie van Landbouw «waarschuwt de mensen voor het heel hoge risico op brand», zo luidde het op Twitter. Het alarm geldt in bijna heel Spanje.

De hittegolf van «lange duur», die uit het noorden van Afrika komt en vermoedelijk tot tenminste zondag zal duren, is niet de eerste die Spanje deze zomer teistert. Eind juni hadden de Spanjaarden al te kampen met een reeks hoge temperaturen. Het nationaal meteorologisch agentschap verhoogde daarvoor het alarmniveau in veertig van de vijftig Spaanse provincies.

Op 29 juni was het nog 44 graden Celsius in de zuidelijke stad Córdoba. Nu zal het kwik naar verwachting 40 graden aanwijzen in het centrum en zuidwesten van het land. De minima blijven eveneens hoog, in het centrum zelfs boven de 25 graden. In de rest van Spanje worden maxima van 36 tot 38 graden verwacht.

1.500 mensen geëvacueerd

Zaterdag nog brak een grote bosbrand uit in het district Cinco Villas in de noordoostelijke regio Aragón. Ongeveer 13.500 hectare aan gewassen en pijnbomen is daarbij geheel of gedeeltelijk in vlammen opgegaan. Ongeveer 500 brandweerlieden en 26 blusvliegtuigen werden ingezet in het gebied, waar het al enige tijd erg warm is. Bovendien werden de vlammen aangewakkerd door de harde wind.

Het merendeel van de 1.500 mensen die geëvacueerd moesten worden, kon zondag opnieuw naar huis.

Ook Portugal kampt met natuurbranden. Zaterdagavond brak brand uit in de bossen van Alcobertas, even ten noorden van de hoofdstad Lissabon.