SpaceX wijkt mogelijk naar historisch lanceerplatform op Cape Canaveral uit

SpaceX wijkt mogelijk naar historisch lanceerplatform op Cape Canaveral uit

De Amerikaanse raketbouwer en -uitbater SpaceX wijkt na de ontploffing van zijn Falcon-9 draagraket mogelijk naar een ander lanceerplatform op de basis Cape Canaveral in Florida uit, zo heeft Space News gisteren (plaatselijke tijd) gemeld. Zowat acht minuten voor de start van een zogenaamde "statische test" van de negen motoren van de eerste trap van de Falcon-9 op lanceerplatform 40 ontplofte de hele tweetrapsraket. Daarbij ging ook de Israëlische telecomsatelliet Amos-6 verloren.

De explosie om een nog onbekende reden, volgens SpaceX tijdens het vullen van de tanks en ter hoogte van de tank voor vloeibare zuurstof van de bovenste trap, beschadigde ook het lanceerplatform. De precieze schade is nog onduidelijk.

Mogelijk zoekt SpaceX voor het hernemen van zijn lanceringen het nabijgelegen platform 39A op, eertijds door NASA gebruikt voor de lancering van de spaceshuttle en van de Saturnus-Maanraket. SpaceX verbouwt het reeds voor zijn programma.

Het bedrijf wilde in de herfst ook voor het eerst een Falcon-9 met een gerecupereerde eerste trap lanceren. Het lanceertarief van SpaceX is beduidend lager dan bij (op zijn minst een groot deel van) zijn concurrentie.

bron: Belga