Spaanse regering trekt minister terug als kandidaat IMF-directeur

Spaanse regering trekt minister terug als kandidaat IMF-directeur

De Spaanse regering trekt minister van Economie Nadia Calvino terug uit de race om de Europese kandidaat-directeur van het IMF te worden. Eerder deed ook de Portugese Eurogroep-voorzitter Mario Centeno dat al. De Europese ministers van Financiën moeten nu nog kiezen tussen drie kandidaten, van wie de Nederlander Jeroen Dijsselbloem over de beste papieren lijkt te beschikken. De Europese ministers van Financiën stemmen sinds vrijdagochtend over een mogelijke opvolger voor de Française Christine Lagarde, die het IMF dit najaar verlaat voor het voorzitterschap van de Europese Centrale Bank (ECB). Het in Washington gevestigde IMF wordt gewoonlijk geleid door een Europeaan, maar als de EU te lang treuzelt met een kandidaat zou een groeiland als India of Brazilië wel eens met de post aan de haal kunnen gaan.

De Europese Raad telt na de terugtrekking van de Spaanse minister van Economie Nadia Calvino en de Portugese voorzitter van de Eurogroep Mario Centeno nog drie kandidaten. Het gaat om de Nederlandse ex-Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, de Finse oud-Eurocommissaris Olli Rehn en de Bulgaarse Wereldbank-topvrouw Kristalina Georgieva. Dijsselbloem lijkt over de beste papieren te beschikken, maar het lukte de lidstaten niet om een consensus te bereiken en dus moet er gestemd worden. De kandidaat-directeur moet een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten achter zich zien te krijgen, desnoods na meerdere stemrondes.

Het IMF wil tegen begin september de namen van alle genomineerde kandidaten, om een maand later een nieuwe directeur te kunnen aanstellen.

bron: Belga