Spaanse premier in de maling genomen

Spaanse premier in de maling genomen

Een presentator van het Catalaanse Radio Flaixbak nam contact op met het kantoor van premier Rajoy. Toen die daadwerkelijk aan de lijn kwam, nam een stemimitator het over. Hij deed zich voor als Carles Puigdemont, de nieuwe president van Catalonië en de politieke tegenstander van Rajoy.

Premier Rajoy was duidelijk opgetogen dat 'Puigdemont' contact opnam. Hij stelde voor dat hij maandag terug zou bellen, zodat de twee elkaar zouden kunnen ontmoeten binnen 24 à 48 uur. De radiopresentator greep toen opnieuw in en verduidelijkte aan de premier dat het om een grap ging.

Rajoy klonk teleurgesteld. "Dit is niet erg serieus", reageerde de Spaanse eerste minister. De radiopresentatoren bedankten hem omdat hij de grap al bij al goed opnam.

De politieke situatie in Spanje is behoorlijk gespannen momenteel. De partij van Rajoy won recent de verkiezingen, maar behaalde geen meerderheid. Het vinden van een coalitiepartner blijkt bovendien niet evident. Rajoy en Puigdemont staan bovendien recht tegenover elkaar wat de toekomst van Catalonië betreft. De premier wil een eengemaakt Spanje behouden, terwijl Puigdemont binnen 18 maanden Catalonië wil afscheiden van de rest van Spanje.

Radio Flaixbak zou ook geprobeerd hebben om Puigdemont in het ootje te nemen, maar de zender slaagde er niet in de president te bereiken.