Spaans dorpje krijgt jaarlijkse bezoek van lijnbus

De bus missen in La Torre d'Oristà, zo'n 90 kilometer ten noorden van Barcelona, is een regelrechte ramp. De openbare vervoersmaatschappij stuurt er immers maar één keer per jaar een bus uit.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Een bus elke 365 dagen, daar moeten de 250 inwoners van het Spaanse dorpje La Torre D'Oristà genoegen mee nemen als ze naar een van de naburige gehuchten willen afreizen met het openbare vervoer. Dit jaar stapte niemand op of af de bus. "En zo gaat dat al jaren", getuigt buschauffeur Miquel Palacios in de krant El Periódico. "Als je geen dagelijkse busverbinding aanbiedt, nemen de mensen ander vervoer."

Enkel op de eerste maandag van maart passeert er een bus door het dorp. De vervoersmaatschappij onderhoudt de lijn om de concessie op de route niet kwijt te spelen. De vervoersmaatschappij wil de licentie behouden voor in het geval er ooit een groot bedrijf zich in de regio vestigt.

El Periódico roept de inwoners van La Torre nu op om jaarlijks een feestje, inclusief fanfare en bier, te organiseren wanneer de bus passeert. Dat iemand daadwerkelijk zou opstappen lijkt te ver gegrepen.

Archiefbeeld: Belga / J. Soriano