Sp.a wil voedselporties aanpassen aan noden singles

Sp.a wil voedselporties aanpassen aan noden singles

Het aantal singles in België zit in stijgende lijn. Vandaag telt ons land al 2,1 miljoen alleenstaanden en dat aantal zal enkel toenemen, meldt het Vlaams parlementslid. In de supermarkten vind je steeds meer en meer aanbod voor enkelingen, wat een positieve zaak is, maar de porties zijn in verhouding heel wat duurder dan de hoeveelheden voor twee of meer personen.

Beenders hield zelf een steekproef, met het grote verschil als resultaat. "Voor amper 1 eurocent meer kan je bijvoorbeeld 300 gram erwten en wortelen meer kopen, dat is toch niet meer serieus?", vraagt de sp.a'er zich af. "Het is begrijpelijk dat de verpakkingskosten groter zijn dan voor grotere porties maar de huidige prijsverschillen tonen dat de producent teert op meer winst."

Comeos, de federatie voor handel en diensten, vindt de kritiek wat kort door de bocht. "De vaste kosten wegen een stuk zwaarder door bij kleine verpakkingen", reageert CEO Dominique Michel. Standaardporties worden volgens de federatie het meest verkocht. "Afwijkende porties moeten fabrikanten in kleinere hoeveelheden produceren en dat komt dus duurder uit. Daarnaast neemt elke bijkomende portiegrootte van hetzelfde product bijkomende ruimte in in de winkelschappen."