Sp.a wil reizigers lokken met ‘Trainmiles'

Sp.a wil reizigers lokken met ‘Trainmiles'

Het concept is eenvoudig. De Trainmiles is een spoorspaarkaart, naar het voorbeeld van de Airmiles in de luchtvaartsector of de Delhaize-pluskaart: hoe meer je met de trein reist, hoe meer punten je spaart. Met die punten kan je allerlei voordelen krijgen, zoals treintickets voor een tripje met het gezin naar de kust. Tijdens het weekend stappen Belgen volgens Geerts sneller in de wagen, omdat treintickets voor het hele gezin duur zijn. Dankzij het puntensysteem hoop het sp.a-Kamerid gezinnen ook meer tijdens het weekend op de trein te krijgen.

Kleine ingrepen

Uit de filebarometer van Touring Mobilis blijkt dat we nooit eerder vaker in de file dan in 2015, wat bovendien een ramp is voor het klimaat. «Terwijl 195 landen op de klimaatconferentie in Parijs het engagement aan zijn gegaan om onze aarde niet boven de catastrofale 2 graden Celsius te laten uitkomen. Voluit gaan voor investeringen in stipt, comfortabel en frequent openbaar vervoer zou een logische beslissing zijn», stelt Geerts. «Jammer genoeg maakt deze regering een totaal tegenovergestelde keuze. Ze bespaart 2,1 miljard euro bij de spoorwegen en ontziet de bedrijfswagens. Hiervoor zijn moedige politieke beslissingen nodig, maar ook kleine ingrepen die de mensen aanzetten meer gebruik te maken van openbaar vervoer kunnen hierbij helpen.»

Morgen vinden in de Kamer hoorzittingen plaats voor de reizigersorganisaties. Daarin wordt de strategische visie op spoormobiliteit besproken en stelt sp.a het systeem voor.