Sp.a-voorzitter Conner Rousseau: "Stop met spelletjes, get shit done!"

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau: "Stop met spelletjes, get shit done!"

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau roept de verschillende politieke partijen op om eindelijk snel werk te maken van een nieuwe federale regering. "Stop met uw spelletjes, praat met elkaar en zoek naar oplossingen. Get shit done!", zei Rousseau deze middag op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. Rousseau wil ook het veiligheidsthema hoog op de agenda plaatsen. "Veiligheid is een links thema". Voor de nieuwjaarswensen zakten de militanten af naar Heusden-Zolder, een vroegere mijngemeente in Limburg en de thuisbasis van ondervoorzitter Funda Oru. Twee maanden geleden werd zij samen met de 27-jarige Rousseau door de sp.a-leden verkozen om de partij te leiden.

In zijn eerste nieuwjaarstoespraak als voorzitter zei Rousseau dat 2020 het jaar moet worden "van de strijd om solidariteit weer mainstream te maken". "Solidariteit, dat is uw deel doen, maar ook uw deel krijgen. Dat is bijdragen naar vermogen, maar ook krijgen naar noden".

Volgens Rousseau is er snel een nieuwe regering nodig om de sociale uitdagingen aan te pakken. Hij riep partijen op om hun "spelletjes" te stoppen.

"Acht maanden na de verkiezingen en meer dan een jaar zonder échte regering en zonder oplossingen? Dan vraag ik mij af wat die politiekers dan denken. Dat al die burn-outs, die te lage lonen en te lage pensioenen, dat dat vanzelf gaat veranderen? Dat een bus of een trein die op tijd rijdt zodat de mensen echt een alternatief hebben voor hun auto zodat we echte eens iets doen aan die ellendige files en aan het klimaat, dat dat wel kan wachten?", klonk het.

De sp.a-voorzitter liet verstaan dat lage emissiezones voor hem enkel kunnen als het openbaar vervoersaanbod voldoende is uitgewerkt.

Rousseau zei ook dat veiligheid voor sp.a een belangrijk thema is. "De gewone man met een gewone job in een gewone wijk is afhankelijk van een sterke overheid voor zijn veiligheid. Net daarom is veiligheid een links thema. Dat is mega links zelfs en dus gaan we dat niet meer van ons bord laten eten".

PS-voorzitter Paul Magnette woonde de nieuwjaarsreceptie van sp.a bij, wat moet aantonen dat de band tussen beide socialistische partijen nog sterk is. Eerder deze week sprak Rousseau op de nieuwjaarsreceptie van de PS.

bron: Belga