Sp.a voorstander stemrecht op zestien jaar

Sp.a voorstander stemrecht op zestien jaar

Sp.a steunt stemrecht vanaf zestien jaar. De jongerenafdeling van de Vlaamse socialisten heeft dat voorstel maandag verdedigd op het partijbureau van sp.a en de grote broer heeft zich achter het standpunt van de Jongsocialisten geschaard. Dat meldt jongerenvoorzitter Aaron Ooms en bevestigt de partijwoordvoerster. "Met de organisatie van de volgende verkiezingen in zicht werd het tijd om als jongeren onze eis voor meer jongerenparticipatie opnieuw te laten weerklinken. Daarom hebben we de vraag voor stemrecht voor zestien- en zeventienjarigen opnieuw op tafel gelegd op het partijbureau van sp.a., en met succes", aldus Ooms.

Momenteel bestaat in ons land stemplicht vanaf achttien jaar. De Jongsocialisten vinden dat terecht, maar voor hen moeten jongeren al vroeger kunnen participeren om het beleid mee vorm te geven. Ze hebben immers ook een eigen kijk op hun omgeving en de wereld, terwijl heel wat politieke beslissingen ingrijpen in hun leven. "Het is dan ook hoog tijd om jongeren vanaf zestien jaar te laten meebeslissen als volwaardige burgers. We zijn bijzonder tevreden dat sp.a ons hierin volgt", gaat Ooms voort.

Hij noemt het ook logisch dat zestien- en zeventienjarigen mee kunnen beslissen over wie het beleid voert. Ze beschikken immers over voldoende competenties om weloverwogen beslissingen te nemen. Ooms verwacht dat stemrecht de politieke interesse bij jongeren zal verhogen en er ook voor zal zorgen dat de politieke wereld meer aandacht zal hebben voor de noden van jongeren.

Wel vindt Ooms dat rekening moet worden gehouden met het belang aan correcte informatie en omkadering. "Zo vragen we uitdrukkelijk een toegankelijke en begrijpelijke communicatie, meer politieke vorming in het onderwijs en een eenvoudige en duidelijke procedure", zegt Ooms.

bron: Belga