Sp.a verheugd over energieplan Open Vld

Sp.a verheugd over energieplan Open Vld

Sp.a is verheugd dat Open Vld de mogelijkheid oppert om de 'scheurtjescentrales' al in 2023 te sluiten. "Gelukkig komt Open Vld vandaag tot het juiste inzicht dat de kerncentrales nefast zijn voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie", zegt Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke. Open Vld houdt ondubbelzinnig vast aan de kernuitstap in 2025. De kernenergie moet volgens de partij worden vervangen door een decentraal energienetwerk, waarbij iemand met zonnepanelen bijvoorbeeld ook stroom kan leveren aan de buurman. De partij wil zelfs de mogelijkheden onderzoeken om de 'scheurtjescentrales' - Doel 3 en Tihange 2 - vroeger te sluiten, om de veiligheid te verzekeren.

"Goed dat de liberalen tot het inzicht zijn gekomen dat een goed draaiende energiemarkt niet uit een monopolie kan bestaan en dat het overaanbod aan nucleaire energie investeringen in hernieuwbare wind- en zonne-energie afblokt", reageert sp.a. "Het is bijzonder jammer dat de partij vorig jaar de levensduurverlenging van de Belgische kerncentrales goedkeurde, terwijl ze in de vorige legislatuur - samen met sp.a - de sluiting van Doel 1 en 2 in 2015 besliste."

Minder kernenergie vandaag is een must om in 2025 definitief richting een koolstofarm energieproductiepark te kunnen evolueren, stelt de partij. "sp.a is dan ook blij dat Open Vld eindelijk de vooruitgangsoptimist in zichzelf terugvindt. Ik hoop dat het dit keer niet bij mooie woorden blijft", aldus Kamerlid Karin Temmerman.

bron: Belga